TENZIJE

Bjelorusija uhitila 33 ruska plaćenika, Lukašenko tvrdi da se zemlju pokušava destabilizirati

Bjelorusija tvrdi da je plaćenike angažirala ruska privatna vojna tvrtka Wagner koja se povezuje s Putinovim saveznikom
Alexandar Lukašenko
 Viktor Tolochko/Sputnik/Profimedia

Trideset i tri ruska plaćenika uhićena u srijedu kod sanatorija nedaleko od Minska Bjelorusija tereti za pripremanje terorističkog napada kojim se ta zemlja trebala destabilizirati uoči nadolazećih predsjedničkih izbora, piše The Guardian.

Bjelorusija tvrdi da je plaćenike angažirala ruska privatna vojna tvrtka Wagner koja se povezuje sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina te koja je sudjelovala u oružanim sukobima u Ukrajini, Siriji i raznim afričkim zemljama. Ruski mediji pišu da je nekoliko plaćenika ratovalo na istoku Ukrajine, i to u sklopu snaga suprotstavljenih ukrajinskoj vladi.

Čelnik Vijeća sigurnosti Bjelorusije Andrej Ravkov rekao je da Bjelorusija traga za još 200 ruskih plaćenika koje također terete za pripremanje terorističkih napada. "Tražimo ih, da, međutim to je kao da tražite iglu u plastu sijena", dodao je Ravkov.

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije koji tu dužnost obnaša posljednjih 25 godina, javno je otpužio Rusiju i Zapad za pokušaje petljanja u izbore. Prošlog je tjedna ustvrdio da bi ruski plaćenici mogli biti poslani u Bjelorusiju kako bi se organizirao "Majdan", čime se referirao na val demonstracija u Ukrajini koji se dogodio 2014. godine i koji je rezultirao smjenom predsjednika Viktora Janukoviča.

Bjeloruska vlada nije precizirala kakve su napade planirali uhićeni plaćenici, a kritičari režima sugeriraju da su navodni plaćenici uhićeni na putu iz Rusije za Afriku ili da ih Rusija poslala Lukašenku kako bi ovaj mogao proglasiti izvanredno stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:06