PROMJENA ZAKONA

Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za državne dužnosnike i vojne osobe zbog veleizdaje

Bjelorusija, kojom autokratski vlada Lukašenko, posljednja je zemlja u Europi u kojoj se izriču smrtne kazne

Aleksandar Lukašenko

 Natalia Kolesnikova/Afp

Bjelorusija će proširiti svoj kazneni zakon kako bi omogućila uvođenje smrtne kazne državnim dužnosnicima i vojnim osobama zbog "veleizdaje". Tu je odredbu usvojio parlament u Minsku, izvijestila je u utorak državna novinska agencija Belta.

Bjelorusija, kojom vlada autokratski predsjednik Aleksandar Lukašenko, posljednja je zemlja u Europi u kojoj se još uvijek izriču smrtne kazne. Prošle je godine zemlja izazvala međunarodne kritike zbog proširenja primjene smrtne kazne na pripremu terorističkih napada.

Ta je pak mjera usvojena kao odgovor na sabotažu željeznice koju su provodili bjeloruski aktivisti kako bi spriječili prijevoz ruskih postrojbi koje napadaju Ukrajinu. Lukašenko je svoju zemlju stavio na raspolaganje Rusiji kao bazu za početak vojne operacije protiv Ukrajine.

Bjelorusija dosad nije aktivno sudjelovala u borbama, ali nedavno stvaranje združenih snaga potaknulo je nagađanja da će Moskva izvršiti pritisak na Minsk da se pridruži njezinim ofenzivnim operacijama.

Tisuće ljudi zatvoreno je u Bjelorusiji iz političkih razloga otkako je Lukašenko slomio prosvjedni pokret u jesen 2020. nakon predsjedničkih izbora koje oporba i Zapad smatraju namještenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:43