REPRESIJA

Bjelorusiju kritiziraju u Ujedinjenim narodima zbog gaženja ljudskih prava

Bjeloruski dužnosnici koji su se obratili iz Minska putem videoveze rekli su da su primjereno reagirali na "nezakonito djelovanje"
 Stringer/AFP

Bjeloruske vlasti bile su u ponedjeljak na meti kritike UN-a zbog samovoljnog zadržavanja pritvorenika i mučenja prosvjednika koji od početka kolovoza prosvjeduju protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka za koji tvrde da je namješten.

Poput stalnog predstavnika Francuske u UN-u u Ženevi, Francoisa Rivasseaua, brojni diplomati izredali su se za govornicom tražeći od vlasti da prekinu represiju, oslobode prosvjednike iz pritvora i provedu istragu o navodnom mučenju i o lošem postupanju.

"Francuska opetuje svoj poziv bjeloruskim vlastima da oslobode sve političke zatvorenike i sve koje su samovoljno pritvorile, provede temeljitu istragu o povredama ljudskih prava te surađuje u okviru OESS-ova Moskovskog mehanizma", rekao je francuski veleposlanik u dvorani za plenarne sjednice koja je zbog covida bila gotovo prazna.

"Veoma smo zabrinuti zbog neprestane primjene nasilja, zastrašivanja i represije nad bjeloruskim narodom", istaknuo je putem veze i Andrew Bremberg, američki veleposlanik.

U ponedjeljak je došao red na Minsk da se podloži mehanizmu Univerzalne povremene analize (UPR) koju provode zemlje pod paskom Vijeća za ljudska prava. Sastoji se u praćenju postignuća svih zemalja članica UN-a na polju ljudskih prava.

Bjeloruski dužnosnici koji su se obratili iz Minska putem videoveze rekli su da su primjereno reagirali na "nezakonito djelovanje".

Bjeloruski predsjednik (66) koji je na vlasti 26 godina, nakon spornog reizbora 9. kolovoza sučeljen je s neviđenim prosvjednim pokretom u kojemu svaki tjedan sudjeluju desetci tisuća ljudi, unatoč policijskoj represiji i tisućama uhićenja.

Bjeloruski predstavnik u UN-u Jurij Ambrazevič priznao je da postoje "problemi na kojima treba raditi", napominjući da je "pomak moguć samo u okviru dijaloga uz puno međusobno poštovanje, bez vanjskog pritiska, ucjena i postavljanja uvjeta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:37