PREVOZILI MIGRANTE

Bjeloruska aviokompanija popustila Turskoj, prestaju primati putnike iz Iraka, Sirije i Jemena

Europska unija tvrdi da Bjelorusija ohrabruje tisuće migranata da pokušaju prijeći granicu s Poljskom te prijeti novim sankcijama

Zrakoplov bjeloruske kompanije Belavia

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Bjeloruska državna aviokompanija Belavia u petak je objavila da će na zahtjev Ankare prestati primati putnike iz Iraka, Sirije i Jemena na svojim letovima iz Turske, u vrijeme dok migranti s Bliskog istoka pokušavaju prijeći poljsko-bjelorusku granicu.

Europska unija tvrdi da Bjelorusija ohrabruje tisuće migranata da pokušaju prijeći granicu s Poljskom te prijeti novim sankcijama Minsku i aviokompanijama koje prevoze migrante, možda već u ponedjeljak.

Savez optužuje Bjelorusiju da vrši „hibridni napad“, a ta saveznica Kremlja upozorila je da bi ova kriza mogla eskalirati u vojni sukob.

„U skladu s odlukom turskih vlasti, državljani Iraka, Sirije i Jemena neće biti prihvaćeni na letovima od Turske do Bjelorusije od 12. studenoga 2021.“, priopćila je Belavia na svojim službenim stranicama.

Toj aviokompaniji zabranjeni su letovi nad zračnim prostorom Europske unije nakon što su vlasti u Minsku ranije ove godine naredile zrakoplovu Ryanaira koji je letio iz Grčke u Litvu da prisilno sleti u Bjelorusiju kako bi mogli uhititi bjeloruskog disidenta Romana Protaševiča i njegovu partnericu.

Belavia i dalje leti prema destinacijama poput Egipta, Jordana, UAE-a, Armenije, Gruzije, Azerbajdžana, Uzbekistana i Kazahstana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:34