ULIČNI PROSVJEDI

Bjeloruska oporba negoduje, a Aleksandar Lukašenko saziva "Narodnu skupštinu"

Masovna uhićenja i suzbijanje prosvjeda potaknuli su nove zapadne sankcije, ali Lukašenko je i dalje predsjednik
Aleksandar Lukašenko
 Pavel Orlovsky/various sources/AFP

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko sazvao je u četvrtak "Narodnu skupštinu" od 2.700 delegata koja je na referendumu sljedeće godine obećala ustavne reforme, ali protivnici to smatraju lažnom vježbom kako bi mu se pomoglo da zadrži vlast.

Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994. godine, ali od predsjedničkih izbora u kolovozu prošle godine traju ulični prosvjedi za koje oporba kaže da su namješteni kako bi mu omogućili pobjedu.

Masovna uhićenja i suzbijanje prosvjeda potaknuli su nove zapadne sankcije, ali Lukašenko je i dalje predsjednik, zahvaljujući diplomatskoj i financijskoj potpori Rusije, koja bivšu sovjetsku republiku vidi kao tampon zonu protiv NATO-a.

Lukašenko, koji niječe izbornu prijevaru, govorio je u prepunoj dvorani ispred gesla "Bjelorusija: test izdržljivosti".

Snimka lokalnih medija pokazuje kako policijski kombi čekaju ispred zgrade u slučaju nemira.

"To je bila pobuna. Blitzkrieg je propao. Spasili smo svoju zemlju. Za sada", rekao je Lukašenko, koji je optužio Zapad da sponzorira prosvjede, u govoru koji je prenosila televizija.

"Pomoć Ruske Federacije bila je od najveće važnosti za nas", rekao je. "Sve dok mi i Rusija stojimo jedna uz drugu, nitko nas neće baciti na koljena", nastavio je.

Lukašenko (66) je rekao da njegov ured ima previše ovlasti i obećao pripremiti referendum o ustavnim reformama o kojem će se glasati početkom sljedeće godine.

Rekao je da će odstupiti samo pod uvjetom da "u zemlji bude red i mir", da nema prosvjeda niti revolucionarnih aktivnosti.

Većina delegata koji prisustvuju dvodnevnoj skupštini provladini su lokalni zastupnici i dužnosnici izabrani na zatvorenim sjednicama.

"Lukašenko okuplja lojaliste na tzv. Sveopćoj bjeloruskoj narodnoj skupštini kako bi legitimirao uzurpatora u očima ljudi", rekao je Franak Viacorka, savjetnik oporbene političarke Svetlane Tihanovske.

"Jer Lukašenko shvaća da je izgubio podršku naroda i još uvijek se drži vlasti svim mogućim sredstvima", dodao je.

Prosvjedi još vriju, a politički analitičar Arciom Šrajbman ističe da politička kriza nije gotova za Lukašenka.

"Nezadovoljstvo vlastima prisutno je i dalje", ustvrdio je Šrajbman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:35