Tut.by

Bjeloruske vlasti zatvorile utjecajan informativni portal jer je objavio ‘zabranjene informacije‘

Nadležne institucije nisu objasnile koje su to točno zabranjene informacije koje su objavljene
Marina Zolotova, urednica portala tut.by
 Sergei Gapon/AFP

Bjeloruske vlasti su u utorak na tri mjeseca zatvorile neovisni informativni portal Tut.by koji aktivno izvještava o prosvjednom pokretu protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, što je njegova politička protivnica Svetlana Tihanovska nazvala odlukom protiv "prava na istinu".

Bjelorusko ministarstvo informiranja je u priopćenju navelo da će Tut.by biti "zatvoren" od 1. listopada do 30. prosinca.

Odluka je donesena u okviru sudskog postupka koji je pokrenulo ministarstvo radi "zatvaranja" portala.

Ministarstvo kaže da je pokrenulo postupak pošto su ga "vladina tijela (...) upozorila da je objava nekih informacija zabranjena".

Nije rečeno kakve su to točno informacije.

Bjelorusiju nakon predsjedničkih izbora 9. kolovoza potresaju prosvjedi neviđenih razmjera protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka čiji reizbor oporba ocjenjuje namještenim.

Tut.by koji je počeo s radom 2000., glavni je neovisni medij u Bjelorusiji koji je i ranije bio izložen pritiscima vlasti. Taj portal najiscrpnije izvještava o prosvjedima, objavljujući mnoge videosnimke i fotografije oporbenih skupova i represije kojoj su izloženi.

Portal je u priopćenju potvrdio da "od 1. listopada gubi status medija" zahvaljujući kojemu je legalno mogao prenositi informacije "s područja sukoba i s rizičnih područja, tijekom velikih skupova i važnih društvenih događanja" u Bjelorusiji.

Ipak dodaje da nastavlja raditi "normalno, kao mrežna stranica", podsjećajući da je status medija dobio tek 2019.

Zbog toga što rade bez akreditacije, više glasila bliskih oporbi radi u Bjelorusiji nezakonito. Dopisnici zapadnih medija izgubili su akreditaciju nakon početka prosvjeda.

Politička protivnica predsjednika Lukašenka, Svetlana Tihanovska koja je u egzilu u Litvi, nazvala je zatvaranje portala još jednim pokušajem vlasti da si "produlji život".

"Režim je danas pokazao da Bjelorusima oduzima pravo na istinu", upozorila je, prenosi njezina služba za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 14:33