ZAOKRET

Bjeloruski čelnik želi bolje odnose sa Zapadom usprkos ruskoj 'histeriji'

 REUTERS

Bjelorusija će raditi na poboljšanju odnosa sa zapadom iako to izaziva "histeriju" njezinoj glavnoj saveznici Rusiji, rekao je dugovječni čelnik države Aleksander Lukašenko u utorak, dan nakon što je ukinuo ograničenje na pet američkih diplomata u državi.

Bjelorusija odnose sa zapadnim državama pokušava poboljšati nakon niza sporova s Moskvom slijedom najave rezova subvencija Minsku koje su dugo držale tu državu od 9,5 milijuna stanovnika u ruskoj orbiti.

Lukašenkove izjave sugeriraju da nije izgladio nesuglasice s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon nekoliko susreta. To uključuje izmjene ruskog poreza koji će Bjelorusiju godišnje koštati 400 milijuna dolara.

Govoreći o NATO-u i Europskoj uniji na susretu vlade, Lukašenko je poručio kako "trebaju razgovarati s njima" i da ih "ne treba smatrati neprijateljima".

"Idealno bi zapadna i istočna usmjerenja bjeloruske vanjske politike trebale međusobno stvarati ravnotežu", kazao je bjeloruski čelnik, a prenosi državna novinska agencija BelTA.

Suradnja Bjelorusije sa Zapadom "uzrokuje neku vrstu alergične reakcije i ponekad i histerije kod našeg glavnog partnera, Ruske Federacije", kazao je.

Lukašenko je na vlasti 25 godina što ga čini jednim od najdugovječnijih bivših sovjetskih čelnika. Tijekom njegove vladavine Bjelorusija je bila bliskija Moskvi od bilo koje druge države bivšeg Sovjetskog Saveza, a njegovo gušenje otpora kod kuće ga je većinom izoliralo od zapadnih zemalja.

No, od 2014. pokazuje sve veću želju poboljšanja odnosa sa SAD-om i EU. Tada Bjelorusija nije priznala rusku aneksiju Krima od susjedne Ukrajine.

Američke i europske sankcije uvedene nad Minskom zbog Lukašenkovog tretmana političkih neprijatelja većinom su ukinute 2016. nakon niza oslobađanja političkih zatvorenika i drugih reformi.

Bjelorusija je u ponedjeljak ukinula mjeru kojom je ograničen broj američkih diplomata kojima se dopušta djelovanje u državi na njih 5. Minsk je tu mjeru uveo 2008., a bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je kako se nada da će njezino ukidanje "doprinijeti daljnjoj normalizaciji odnosa između Bjelorusije i SAD-a".

Lukašenko je istaknuo i kako ruski dužnosnici nekad postavljaju neprihvatljive zahtjeve Bjelorusiji poput usvajanja ruske valute ili čak i spajanja s tom državom.

Moskva je Bjelorusiju držala u svojoj političkoj orbiti subvencijama i pozajmicama, no Rusija planira zaustaviti tu praksu kako bi smanjila teret svom gospodarstvu, pogođenom zapadnim sankcijama.

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan imaju bescarinski dogovor pod kojim Moskva šalje sirovu naftu i naftne proizvode u Minsk bez provizije. Bjelorusija potom dalje izvozi te energente i time si stvara zaradu. No, Rusija je 1. siječnja izmijenila svoj porezni sustav i zaustavila te subvencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:22