NERVOZA U REŽIMU

Bjeloruski dužnosnici okomili se na UN zbog jedne rezolucije: ‘To je apsolutna izmišljotina!‘

Vijeće je dalo uredu visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet mandat za pozorno praćenje situacije u Bjelorusiji
Hapšenje demonstranta u Minsku 13. rujna
 -/TUT.BY/AFP

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je u petak "opasnim presedanom" rezoluciju UN-ovog Vijeća za ljudska prava kojom se daje mandat UN-u za praćenje situacije vezano uz kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji i optužilo je Vijeće za upletanje u unutarnje stvari zemlje.

Vijeće za ljudska prava služilo se s rezolucijom koju je podnijela Europska unija u petak.

Vijeće je dalo uredu visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet mandat za pozorno praćenje situacije u Bjelorusiji i podnošenje izvješća s preporukama do kraja godine.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei nazvao je rezoluciju "apsolutnom izmišljotinom".

Rezolucija, odgovor na gušenje prosvjeda koji su izbili nakon spornih rezultata predsjedničkih izbora u Bjelorusiji u kolovozu, donesena je nakon dugotrajnih razgovora u Ženevi o stanju ljudskih prava u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Bjelorusija se protivila toj raspravi, ali trenutačno nije članica Vijeća i ne može blokirati rezoluciju.

Makei je također komentirao mogućnost da Europska unija uvede sankcije Minsku, rekavši da je odgovor neizbježan.

"Mi bismo, naravno, morali adekvatno odgovoriti", izjavio je Makei prema objavi na mrežnoj stranici ministarstva vanjskih poslova.

"To će biti osobne sankcije protiv predstavnika različiti struktura EU-a kao i protiv predstavnika različitih zemalja članica EU-a."

Također je rekao da bi odgovor Bjelorusije na moguće sankcije mogao utjecati na akreditacije koje se izdaju predstavnicima međunarodnih medija kako bi mogli raditi u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:46