NAPETO U MINSKU

Bjeloruski predsjednik Lukašenko optužio Rusiju za laganje, upozorava na zavjeru

Bjelorusija je prošli tjedan uhitila grupu ruskih plaćenika i protiv njih pokrenula postupak zbog "pripremanja terorističkih djela"
Aleksandar Lukašenko
 Sergei Gapon/AFP

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u utorak je optužio Rusiju da laže o nazočnosti pripadnika ruskih privatnih zaštitarskih agencija i dodao da neimenovane snage pokušavaju izvesti revoluciju, ali da u tome neće uspjeti.

Lukašenko, na vlasti od 1994., očekuje u nedjelju reizbor za bjeloruskog predsjednika, istodobno suočen s najvećim izazovom posljednjih godina s obzirom na ljutnju javnosti zbog njegova upravljanja koronakrizom, kao i rezultatima u gospodarstvu te na području ljudskih prava.

Bjelorusija je prošli tjedan uhitila skupinu ruskih plaćenika i protiv njih pokrenula kazneni postupak zbog "pripremanja terorističkih djela".

Vlasti u Minsku navode da bi oni mogli biti povezani s Lukašenkovim političkim suparnicima.

Rusija, tradicionalno blizak saveznik Bjelorusije, priopćila je da su pritvoreni Rusi samo prolazili preko Belorusije na putu za treću zemlju i da im nije bila namjera utjecati na bjelorusku domaću politiku.

U svom današnjem obraćanju naciji Lukašenko je te tvrdnje nazvao lažima i rekao da su pritvoreni Rusi priznali sve. "Naređeno im je da uđu u Belorusiju i sačekaju daljnje upute", rekao je Lukašenko.

Moskva, koja je u prošlosti odbacivala Lukašenkove kritike kao emotivne, nije odmah reagirala.

Lukašenko je svoj govor iskoristio da bi sebe predstavio kao jamca stabilnosti u kaotičnom svijetu i obećao da će zaštititi svoju zemlju od suparnika koje je nazvao "djetinjastim nasilnicima" koje kao "lutke na koncu" kontroliraju strane sile.

Dosadašnji predsjednik, koji se kandidira za šesti predsjednički mandat, odbacio je pozive svojih oponenata da se vrati ranija verzija ustava po kojoj pojedinac može biti predsjednik maksimalno dva mandata.

Danas je u Bjelorusiji, zemlji s oko 9,5 milijuna stanovnika, na više od 5500 biračkih mjesta počelo prijevremeno glasanje na predsjedničkim izborima koji se održavaju u nedjelju.

Njegova glavna oponentica na izborima Svetlana Tihanovska pozvala je glasače da bojkotiraju takvo glasanje, tvrdeći da je to jedan od načina da vlasti namjeste izborne rezultate u sviju korist.

Zapadni promatrači ne očekuju da će izbori biti slobodni i pošteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:01