LUKAŠENKOVI IGRAČI

Bjeloruskoj pjesmi zabranjeno sudjelovanje na Euroviziji: ‘Podržava nasilje nad prosvjednicima‘

Peteročlana skupina Galasy ZMesta koja izvodi pjesmu glasno podržava Lukašenkov režim
Galasy ZMesta
 Youtube Screenshot

Eurovizija, natjecanje za najbolju pjesmu Europe, zabranilo je Bjelorusiji ulazak na ovogodišnje natjecanje s pjesmom pod nazivom ''I'll teach you'' (u prijevodu ''Naučit ću te''), jer se ruga prosvjednicima koji su izašli na ulice u pobuni protiv diktatora Aleksandra Lukašenka.

Pjesmu koju je odabrala bjeloruska nacionalna medijska kuća za natjecanje koje će se održati u svibnju u Rotterdamu, izvela je peteročlana skupina Galasy ZMesta.

Galasy ZMesta glasno podržava Lukašenkov režim, a na svojim su web stranicama napisali da ''ne mogu ostati ravnodušni'' dok prosvjednici ''pokušavaju razbiti zemlju koju volimo i u kojoj živimo''. Frontmen grupe Dmitrij Butakov, bivši prevoditelj u vojsci, izjavio je da još uvijek ''teško prihvaća raspad SSSR-a''.

Masovni prosvjedi izbili su u Bjelorusiji u kolovozu 2020. godine nakon što je Lukašenko, koji vlada 26 godina, proglasio pobjedu na izborima za koje oporba tvrdi da su bili namješteni. Policija je na prosvjede odgovorila nasilnim napadima i masovnim uhićenjima. Borci za ljudska prava upozoravaju na mučenja uhićenih prosvjednika.

Butakov je izjavio da je pjesma na ruskom jeziku satirična te da se nije otvoreno obraćao prosvjednom pokretu. No, Europska radiodifuzna unija (EBU) izjavila je da postoji ''politički prizvuk'' u tekstu pjesme navodeći sljedeće primjere:

''Naučit ću te hodati po žici'' ili ''naučit ću te crtati nožnim prstom''.

EBU je izjavio da je ''pažljivo pregledao'' prijavu kako bi se osiguralo da je u skladu s pravilima natjecanja koja zabranjuju političke izjave.

''Zaključeno je da pjesma dovodi u pitanje nepolitičku prirodu natjecanja''.

Iz EBU su poručili da Bjelorusija mora prepraviti pjesmu ili pronaći drugu jer će inače biti diskvalificirana s ovogodišnjeg natjecanja.

Uz pjesmu ''I'll teach you'', ove godine je kontroverzu izazvala kandidatkinja s Cipra Elena Tsagrinoa. Pravoslavna crkva te zemlje zatražila je povlačenje pjesme El Diablo za koju je rekla da promovira štovanje sotone. Također, ruska kandidatkinja Manizha, rođena u Tadžikistanu, izazvala je ksenofobne reakcije i kritike u javnosti zbog liberalnih stajališta prema pripadnicima LGBTQ manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:37