DOBAR ULOV

Blago iz Prvog svjetskog rata: Amerikanci pronašli i drugi potopljeni brod s više od 17 tona srebra

Riječ je o ostacima broda SS Mantola kojeg je torpedirala njemačka podmornica u Prvom svjetskom ratu. Procjenjuje se da ima srebra u vrijednosti 19 milijuna dolara
 Odyssey Marine Exploration

MIAMI - Američka tvrtka Odyssey Marine Exploration , koja se bavi vađenjem olupina, u manje od mjesec dana pronašla je i drugi potopljeni britanski brod pun srebra, priopćila je sama kompanija .

Riječ je o ostacima broda SS Mantola, kojeg je torpedirala njemačka podmornica u Prvom svjetskom ratu, a koji je prevozio 17 tona srebra, tržišne vrijednosti 19 milijuna dolara. Potopljeni brod nalazi se u sjevernom dijelu Atlantskog oceana na dubini od 2500 metara,

Krajem prošlog mjeseca tvrtka Odyssey pronašla je SS Gairsoppa, potepljen 1941. godine, s čak 200 tona srebra. Nova olumina nalazi se oko 160 kilometara od SS Gairsoppa.

SS Mantola je potonula 9. veljače 1917. godine nakon što ju je torpedirala njemačka podmornica. Na temelju odštete koju je te godine isplatilo britansko ministarstvo ratnog transport procjenjuje se da je prevozila oko 17.000 kilograma srebra.

Britanska vlada s tvrtkom Odyssey ima ugovor kojim za svaku pronađenu olupinu dobiva 20 posto spašenog tereta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:46