ISPOVIJEST GEOFFA HOONA

Blairov ministar obrane: ‘Tražili su od mene da spalim tajni dopis u kojem je stajalo da je naš napad na Irak ilegalan‘

Naredba je navodno stigla od šefa kabineta bivšeg premijera Tonyja Blaira, Jonathana Powella

Geoff Hoon

 Daily Express/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Bivši britanski ministar obrane Geoff Hoon tvrdi je da mu je rečeno da "spali" tajni dopis u kojem se navodi da bi invazija na Irak u koju se kretalo 2003. mogla biti protuzakonita, prenosi The Guardian.

Među otkrićima objavljenima u Hoonovim memoarima, za koja kritičari tvrde da dodatno dovode u pitanje opravdanost odluke britanskog dvora da se bivšem premijeru Tonyju Blairu dodijeli titula "Sir", nekadašnji ministar obrane prisjeća se kako mu je Blairov šef kabineta Jonathan Powell dao upute da spali spomenuti dokument.

Istovremeno je, kako piše u memoarima "See How They Run", bio i pod silovitim pritiskom tadašnjeg šefa vojnog kabineta Mikea Boycea da mu u svojstvu ministra dostavi pravnu osnovu na temelju koje bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo intervenirati u Iraku, u nedostatku odobrenja Ujedinjenih naroda.

Tvrdi i da mu je tadašnji glavni državni odvjetnik Lord Goldsmith u svojstvu glavnog vladina pravnog savjetnika i zastupnika dostavio primjerak prilično duge i kompleksne pravne ekspertize o toj temi. - Dobio sam primjerak iz Downing Streeta pod prilično tajnovitim okolnostima. Rečeno mi je da to nikome ne smijem pokazivati niti o tome raspravljati bilo s kime. Ne znam je li još netko dobio primjerak, navodi Hoon.

Dodaje da pravno mišljenje nije bilo 'lako štivo' te se u dokumentu zaključuje da bi invazija na Irak bila zakonita isključivo ako bi premijer bio uvjeren da je to u britanskom nacionalnom interesu.

- Ne može se reći da je to bio jasan pravni temelj koji je šef vojnog kabineta očekivao, a pritom mu taj dokument nisam smio ni pokazati niti raspravljati s njim o njegovu sadržaju, napisao je Hoon.

- Povrh toga, kada je moj osobni tajnik Peter Watkins nazvao Jonathana Powella u Downing Streetu i pitao ga što da radi s dokumentom, dobio je jasan odgovor da ga treba 'spaliti', dodao je Hoon napominjući da dokument u konačnici nije spaljen.

- Zaključio sam da bismo ga trebali pohraniti na sigurno, u sef Ministarstva obrane kojemu pristup ima samo Watkins. Koliko mi je poznato, papir je vjerojatno još uvijek u sefu, napisao je Hoon.

Powell je pak za Daily Mail opovrgnuo da je sugerirao spaljivanje ovog dokumenta tvrdeći da je, po zahtjevu Lorda Goldsmitha, tražio uništenje jedne druge bilješke.

Sam Blair je optužbe odbacio kao "besmislice" kada su se prvi put pojavile, još 2015. godine. Na Hoonove memoare zasad nije reagirao.

To je "dodatna potvrda onoga što je odavno poznato - ministre, parlament i javnost je gospodin Blair doveo u zabludu. Uvjerio ih je da podrže rat koji su mnogi smatrali nezakonitim i zločinom", rekao je odvjetnik za ljudska prava, Philippe Sands za The New Arab.

Blairov bivši ministar u knjizi opisuje i poniženje koje je osjećao nakon što je dvije godine poslije početka invazije na Irak smijenjen. - Blair me je o tome obavijestio telefonom umjesto na sastanku u četiri oka, pojadao se Hoon.

Inače, više od 700.000 britanskih građana potpisalo je peticiju kojom zahtijevaju oduzimanje titule od Blaira, ali on zasad ima podršku lidera Laburističke stranke Keira Starmera. - Znam da ima oštrih pogleda na rat u Iraku, bilo ih je i kada je počinjao, ima ih i danas, ali to ne umanjuje činjenicu da je Tony Blair bio vrlo uspješan premijer i da je snažno promijenio živote milijuna ljudi u ovoj državi, izjavio je Starmer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:18