ZNAK POTPORE

Blinken iznenada osvanuo u Kijevu, cure detalji ključnog sastanka: ‘Protuofenziva ide sporo‘

Blinken će vjerojatno objaviti novi paket američke pomoći vrijedan milijardu američkih dolara

Antony Blinken u vlaku na putu prema Kijevu

 Brendan Smialowski/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u srijedu u posjet Kijevu koji je znak potpore u trenutku kada ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga, koja ulazi u četvrti mjesec, postiže jako slabe rezultate.

Tijekom dvodnevnog posjeta, Blinken će vjerojatno objaviti novi paket američke pomoći vrijedan milijardu američkih dolara, rekao je dužnosnik State Departmenta na brifingu za novinare uoči posjeta.

Blinken će prvi put prenoćiti u Ukrajini od početka ruske ofenzive u veljači 2022. godine. To je uz to prvi posjet visokog američkog dužnosnika Ukrajini od početka ukrajinske protuofenzive početkom lipnja ove godine.

Blinken bi se trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, među ostalim visokim dužnosnicima i predstavnicima civilnog društva, rekao je američki dužnosnik.

Neimenovani američki dužnosnici ocijenili su, po pisanju medija, da je ukrajinska protuofenziva prespora i da ju otežava loša taktika, što je razljutilo ukrajinske dužnosnike i potaknulo Kulebu da kritičarima poruči da "zašute".

Ukrajina je oslobodila više od tucet sela i malih naselja, no napredovanje ukrajinskih vojnika usporavaju golema minska polja i kilometri rovova.

Američki dužnosnici paze da javno ne kritiziraju ukrajinsku vojnu taktiku i prošli tjedan rekli su da su primijetili značajan ukrajinski napredak u zadnja 72 sata na jugoistoku zemlje.

Washington želi razgovarati s Ukrajincima o tome kako napreduje ofenziva, procijeniti potrebe na bojištu i mjere koje treba poduzeti za jačanje ukrajinske energetske sigurnosti uoči zime, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

"Mislim da je najvažnije da dobijemo stvarnu procjenu od samih Ukrajinaca", rekao je dužnosnik. "Želimo vidjeti, čuti kako namjeravaju napredovati u tjednima koji dolaze."

Jača otpor pomaganju Ukrajine

Unatoč snažnoj američkoj potpori Ukrajini do sada, nekoliko republikanskih kandidata za predsjedničke izbore dovodi u pitanje daljnje pomaganje toj zemlji zbog čega raste zabrinutost hoće li Washington moći podržavati Ukrajinu u istoj mjeri kada se 2024. zaoštri američka predizborna kampanja.

Američka vlada do sada je Ukrajini dala više od 43 milijardi američkih dolara u oružju i drugoj vojnoj pomoći. Novi paket sigurnosne pomoći bit će objavljen ovaj tjedan, izvijestio je Reuters u petak.

Kijev se nada da će dobiti američke borbene zrakoplove F-16 od nekoliko saveznika NATO-a.

Blinkenov posjet Ukrajini trebao bi zadržati fokus američke javnosti na ratu.

Dužnosnik State Departmenta rekao je da "diktatori i autokrati ne smiju oduzeti dio teritorija susjedu i zadržati ga nekažnjeno." "Zato je dobro vrijeme podsjetiti američki narod zašto je ovo važno."

Potpora američke javnosti pomaganju Ukrajine je snažna, ali nedavno ispitivanje CNN-a pokazalo je da se nešto više od polovice Amerikanaca sada protivi slanju nove financijske pomoći Kijevu.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa u kolovozu da odobri oko 40 milijardi američkih dolara nove potrošnje uključujući 24 milijarde za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe.

To bi moglo naići na protivljenje u Kongresu gdje neki krajnje desni republikanci, osobito oni s bliskim vezama s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, žele značajno smanjiti pomoć Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2024 18:30