IMA NADE

Blinken: Moguć je dogovor o taocima u Gazi, ali ostaju ‘vrlo teška‘ pitanja

‘U procesu smo s našim kolegama iz Katara, Egipta i Izraela. Vrlo intenzivno radimo na tome s ciljem da pokušamo postići sporazum‘

Antony Blinken

 Adnan Beci/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u četvrtak da je dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas još uvijek moguć, ali da treba riješiti "vrlo teška" pitanja.

Razgovori u kojima su sudjelovali šefovi obavještajnih službi SAD-a, Egipta, Izraela i Katara, o dogovoru kojim bi se zaustavio četveromjesečni rat Izraela i Hamasa u Gazi, završili su bez pomaka u utorak.

Upitan može li se postići dogovor o prekidu neprijateljstava prije početka svetog muslimanskog mjeseca ramazana 10. ožujka, Blinken je rekao da je raniji odgovor Hamasa o potencijalnom sporazumu uključivao stvari o kojima se ne može pregovarati, ali je ponudio mogućnost rada prema dogovoru.

image

Antony Blinken

Armend Nimani/Afp

"Sada smo u procesu s našim kolegama iz Katara, iz Egipta, iz Izraela. Vrlo intenzivno radimo na tome s ciljem da pokušamo postići sporazum i vjerujem da je to moguće", rekao je Blinken na konferenciji za novinare tijekom posjeta Albaniji.

"Postoje neka vrlo, vrlo teška pitanja koja se moraju riješiti. No, mi smo predani tome da učinimo sve što možemo kako bismo krenuli naprijed i vidjeli možemo li postići dogovor", rekao je Blinken.

Ravnatelj CIA-e Bill Burns bio je u četvrtak u Izraelu na daljnjim razgovorima, prema upućenom izvoru.

Blinken je također pozvao Izrael da istraži izvještaje da su izraelske snage ubile američkog tinejdžera palestinskog podrijetla na okupiranoj Zapadnoj obali 10. veljače, što je drugi takav slučaj u nekoliko tjedana.

"Jasno smo dali do znanja da treba provesti istragu. Moramo doći do činjenica i, ako je to potrebno, mora postojati odgovornost", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:19