BIDENOV ŠEF DIPLOMACIJE

Blinken na Bliskom istoku zagovara "rješenje dviju država" i povratak sporazumu s Iranom

Senat Kongresa SAD-a u utorak je počeo sa saslušanjima kandidata za ministarska mjesta u budućoj Bidenovoj vladi
Antony J. Blinken
 Alex Edelman/AFP

Kandidat za novog državnog tajnika u administraciji Joea Bidena, Antony Blinken, založio se u utorak za "rješenje dviju država" u izraelsko-palestinskom sukobu, a rekao je i da je SAD spreman vratiti se sporazumu s Iranom, ali koji bi trebao biti čvršći i dugotrajniji.

Pred američkim senatorima, on je ipak priznao da "rješenje dviju država" nije realno u kratkoročnom razdoblju, pozivajući Izraelce i Palestince da "izbjegavaju bilo kakve jednostrane poteze koji bi to učinili još kompleksnijim".

Senat Kongresa SAD-a u utorak je počeo sa saslušanjima kandidata za ministarska mjesta u budućoj Bidenovoj vladi.

Blinken je također rekao da je predsjednik na odlasku Donald Trump imao pravo kada se radi o njegovom "čvršćem" stajalištu prema Kini, ali se ne slaže, kako je rekao, s Trumpovom strategijom u brojnim elementima.

"Temeljni princip bio je dobar", rekao je senatorima, misleći na čvrsti stav koji je odlazeća administracija pokazivala prema Kini.

"Moramo se suočiti s Kinom s pozicije snage, ne slabosti", kazao je. "To uključuje suradnju sa saveznicima umjesto kleveta, sudjelovanje i vođenje međunarodnih institucija, a ne izlazak iz njih", rekao je.

Kada se radi o Iranu, on je potvrdio da je vlada Joea Bidena spremna vratiti se nuklearnom sporazumu iz kojeg je Trump 2018. povukao SAD, pod uvjetom da Teheran ponovno ispoštuje svoje obveze.

"Ali to ćemo iskoristiti kao polaznu točku, s našim saveznicima i partnerima koji će ponovno biti na istoj strani kao i mi, kako bi došli do čvršćeg i trajnijeg sporazuma", dodao je.

Takav sporazum uključio bi pitanje nuklearnog oružja, ali i druga zabrinjavajuća pitanja, kao što su raketni program ili regionalna stabilnost.

Blinken je istaknuo da je sadašnja situacija ponovno "krizna", nakon što se Trump povukao iz sporazuma, a Teheran kao protumjeru počeo kršiti svoje obveze iz njega.

Upitan o pritvaranju vođe ruske oporbe Alekseja Navaljnog po njegovom povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio nakon pokušaja trovanja, vjerojatni budući državni tajnik je rekao kako je "nevjerojatno" da se ruski predsjednik izgleda tako boji jednog čovjeka.

Izazov koji Rusija predstavlja za SAD bit će vrlo visoko na agendi administracije Joea Bidena, dodao je.

Uloga Antonyja Blinkena (58) i njegovo vođenje vanjske politike bit će time važnije jer će budući predsjednik biti suočen s unutarnjim krizama odmah po preuzimanju dužnosti - pandemijom koronavirusa, ekonomijom i rasnim pitanjima.

Pred Senatom su u utorak saslušani i Bidenova kandidatkinja za buduću direktoricu obavještajne službe (DNI) Avril Haines kao i ona za mjesto ministrice financija Janet Yellen. Lloyd Austin saslušan je kao potencijalni ministar obrane, a Alejandro Mayorkas kao ministar domovinske sigurnosti.

Haines je rekla da SAD trebaju zauzeti agresivniji pristup prijetnji koju predstavlja Kina, a da će trebati neko vrijeme dok se Teheran ponovno počne ponašati u skladu sa sporazumom iz 2015.

Haines, bivša zamjenica direktora CIA-e, rekla je da će jedan od njezinih prioriteta biti povratak povjerenja u američku obavještajnu zajednicu.

Lloyd Austin rekao je da će raditi na izbacivanju "rasista i ekstremista" iz redova američke vojske, popraviti savezništva i strateški se fokusirati na Kinu, ako bude potvrđen za ministra obrane. Ako se to dogodi, bit će prvi Afroamerikanac na čelu američke vojske.

"Ako budem potvrđen, borit ću se snažno da suzbijem seksualne napade, otarasim se iz naših redova rasista i ekstremista i stvorim klimu u kojoj će svatko sposoban i tko to želi imati mogućnost dostojanstveno služiti ovoj zemlji", istaknuo je.

Alejandro Mayorkas rekao je da je "prijetnja domaćeg ekstremizma jedan od velikih izazova s kojima se suočava ministarstvo domovinske sigurnosti", nakon što su 6. siječnja Trumpovi pristaše upali na Kapitol.

Još jedan od većih izazova za Mayorkasa (61) bit će ispuniti Bidenovo obećanje o izmjeni mnogih restriktivnih imigrantskih politika koje je uveo Donald Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:01