regionalna sigurnost

Blinken na telefonu sa Saudijskom Arabijom: Razgovarali o ljudskim pravima i krizi u Jemenu

U priopćenju se ne spominje kako je Biden uzdramo odnose s tom zemljom zbog ubojstva saudijskog disidentskog novinara
 Brendan Smialowski/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je telefonski razgovarao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al Saudom, ponovivši mu poziv za napredak po pitanju ljudskih prava u toj zemlji, priopćio je State Department.

State Department prenosi da su Blinken i saudijski ministar raspravljali o regionalnoj sigurnosti i napadima na tanker Mercer Street u srpnju, za što Washington krivi Iran.

SAD i Saudijska Arabija razgovarali su i o jačanju sigurnosne suradnje te saudijskoj podršci postizanju mira u Jemenu i nužnim koracima kako bi se zaustavila tamošnja humanitarna kriza, stoji u priopćenju.

„Državni tajnik Blinken je naglasio i potrebu napretka po pitanju ljudskih prava“, dodaje američko ministarstvo.

U priopćenju se ne spominje ubojstvo saudijskog disidentskog novinara Jamala Khashoggija, kolumnista Washington posta, 2018. godine. Biden je uzdrmao odnos sa Saudijskom Arabijom, bliskim američkim saveznikom, dopustivši u veljači objavu izvješća američkih obavještajnih službi u kojem stoji da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, najmoćniji čovjek Kraljevine, odobrio operaciju Khashoggijevog ubojstva.

Biden je i ukinuo podršku SAD-a operacijama saudijski predvođene vojne koalicije u Jemenu, no nije prihvatio pozive zastupnika i organizacija da uvede sankcije nad bin Salmanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 03:17