IZGOVORI ZA INVAZIJU

Blinken otkrio kako bi Rusija mogla krenuti u napad: ‘Nakon toga počet će padati bombe i projektili‘

U SAD-u su uvjereni da će ruski napad na Ukrajinu započeti s izmišljenim izgovorom, koji bi mogao biti u nekoliko oblika

Manevri ruskih tenkova u blizini granice s Ukrajinom

 Handout/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken tijekom govora u Vijeću sigurnosti UN-a rekao je kako su u SAD-u uvjereni da će ruski napad na Ukrajinu započeti s izmišljenim izgovorom, koji bi mogao biti u nekoliko oblika, prenosi BBC.

Kaže kako u Washingtonu nisu sigurni "u kojem obliku" bi takav izgovor mogao doći, ali mogućnosti uključuju izmišljeni teroristički bombaški napad u Rusiji, otkrivanje masovne grobnice ili lažni, a moždai pravi, napad kemijskim oružjem.

"Rusija bi taj događaj mogla opisati kao etničko čišćenje ili genocid, ismijavajući koncept koji mi u ovoj dvorani ne shvaćamo olako, niti ga ja olako shvaćam na temelju svoje obiteljske povijesti. U proteklih nekoliko dana ruski mediji su već počeli širiti neke od ovih lažnih uzbuna i tvrdnji kako bi se povećao bijes javnosti i postavio temelj za inventivno opravdanje rata. Danas je to u medijima pod kontrolom Rusije samo intenzivirano", rekao je Blinken, kako prenosi CNN

image

Antony Blinken

Timothy A. Clary/AFP

Nakon takvog incidenta, Blinken kaže da će ruska vlada vjerojatno "teatralno sazvati" hitan sastanak vlade, na kojem bi bio donesen zaključak kako Rusija mora odgovoriti da bi obranila građane ili etničke Ruse u Ukrajini, a nakon toga ruski projektili i bombe počeli bi padati na ciljeve u Ukrajini, te bi se krenulo s ometanjem komunikacija i kibernetičkim napadima.

"Nakon toga će ruski tenkovi i vojnici napredovati prema ključnim ciljevima koji su već identificirani", dodao je Blinken.

Blinken je rekao da bi se moglo raditi o konvencionalnim napadima ili bi to mogli biti kibernetički napadi koji bi mogli biti usmjereni na određene skupine Ukrajinaca. Također je upozorio da Rusija planira upravo "ciljati određene skupine Ukrajinaca".

Međutim, Blinken je istaknuo da Rusija još uvijek može izabrati "drugi put", dok "još ima vremena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:32