PRITISAK ZAPADA

Blinken pohvalio Berlin zbog financijskih sankcija Dodiku: ‘Cijenimo vodstvo Njemačke u tome‘

Njemačka je zbog Dodikovih izjava o odcjepljenju blokirala realizaciju više projekata u RS-u uskrativši više od 100 milijuna eura potpore

Milorad Dodik
 

 Antonio Balic/Cropix

Američki državni tajnik Antony Blinken pohvalio je u petak u razgovoru s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerobock ulogu Njemačke u ograničavanju financijskih resursa čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku.

Predsjednik Republike Srpske (RS) najavio je odcjepljenje ako se državna imovina dodijeli državi BiH i sustavno negira legitimitet visokog međunarodnog predstavnika u BiH, njemačkog političara Christiana Schmidta.

Zbog tih poteza Njemačka je blokirala realizaciju nekoliko projekata u RS-u uskrativši više od 100 milijuna eura potpore.

„Jako cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih financijskih tokova predsjedniku RS-a Dodiku“, rekao je na konferenciji za novinare američki držabni tajnik nakon susreta s njemačkom kolegicom u Washingtonu.

image

Annalena Baerbock i Antony Blinken

Olivier Douliery/Afp

Dodao je kako je važno što je Njemačka ojačala broj svojih vojnika u misiji Althea Europskih mirovnih snaga (EUFOR) kako bi se zajamčila stabilnost i sigurnost zemlje.

„Razgovarali smo o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji izlažu BiH velikom riziku, posebno gospodin Milorad Dodik, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti“, istaknuo je Blinken.

Njemačka: Neprihvatljive Dodikove izjave

Ranije u petak je njemačka vlada ocijenila potpuno neprihvatljivim Dodikove najave da će uhititi Schmidta ukoliko kroči u Republiku Srpsku.

„Daytonski sporazum već gotovo tri desetljeća pruža značajan doprinos očuvanju mira u BiH. Očuvanje tog mirovnog poretka je središnji zadatak visokog predstavnika koji ima punu potporu savezne vlade“, priopćio je Berlin.

Vlasti u RR-u negiraju legitimitet Schmidta smatrajući da je njegov izbor morao biti potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a kao što je to bio slučaj sa svim njegovim prethodnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2023 14:31