‘ODLUČNI I UJEDINJENI‘

Blinken: ‘Prođe li ruska agresija nekažnjeno, otvara se Pandorina kutija‘

Predsjednica Komisije je rekla da je EU spremna usvojiti nove oštre sankcije ako Vladimir Putin ne zaustavi rat koji je pokrenuo

Antony Blinken i Ursula von der Leyen 

 Olivier Douliery/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je rekao da ako kršenje načela međunarodnog prava, uspostavljena nakon drugog svjetskog rata, a što sada radi Rusija, prođu nekažnjeno, otvorit će se Pandorina kutija i to će se ponavljati u svim dijelovima svijeta.

“Ruski napad na Ukrajinu jest napad na načela koja smo uspostavili nakon Drugog svjetskog rata. Ako dopustimo da se to krši bez kazne onda otvaramo Pandorinu kutiju da se to stalno ponavlja u svim dijelovima svijeta”, rekao je Blinken nakon razgovora s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

image

Antony Blinken i Ursula von der Leyen

Yves Herman/AFP

Predsjednica Komisije je sa svoje strane rekla da je Europska unija spremna usvojiti nove oštre sankcije ako ruski predsjednik Vladimir Putin ne zaustavi rat koji je pokrenuo.

“Mi smo odlučni i ujedinjeni. Europska unija i Sjedinjene Države ostat će uz Ukrajinu i njezin hrabri narod”, rekla je von der Leyen, dodajući da je Putin sve više izoliran ali da nažalost njegova vojska nastavlja s napadima na civile i s razaranjima.

Također je rekla da se čini sve kako bi se uspostavili humanitarni koridori u Ukrajini.

Blinken je pohvalio Europsku uniju za brzo djelovanje jer je u rekordno kratkom roku uvela nikad oštrije sankcije protiv Rusije.

“To se činilo nemogućim prije samo tjedan dana”, rekao je Blinken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 22:27