BRISELSKI SASTANAK

Blinken razgovarao o Kini sa saveznicima: Nećemo vas siliti da birate ‘mi ili oni‘

EU je ovaj tjedan uvela sankcije protiv pojedinaca u Kini zbog kršenja ljudskih prava pripadnika muslimanske manjine Ujgura
Antony Blinken i Ursula von der Leyen 
 Olivier HOSLET/POOL/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken potvrdio je u protekla dva dana u Bruxellesu novi pristup prema saveznicima u NATO-u, poručivši da ih Washington neće siliti da biraju između SAD-a i Kine.

“Sjedinjene Države neće siliti saveznike da biraju ‘mi ili oni’ kad je u pitanju Kina", rekao je Blinken, koji je u protekla dva dana sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, a nakon toga u sjedištu Europske komisije razgovarao s predsjednicom Ursulom von der Leyen.

“Mi znamo da naši saveznici imaju vrlo složene odnose s Kinom, koji se ne podudaraju uvijek”, istaknuo je Blinken.

Među članicama EU-a nema spremnosti za ulazak u konfliktne odnose s Kinom, što je tražio prethodni američki predsjednik Donald Trump. EU je krajem prošle godine s Kinom potpisao sporazum o investicijama, što je najviše zagovarala Njemačka.

S druge strane, ima dosta članica EU-a koje nisu zadovoljne tim sporazumom jer smatraju da Kina ne ispunjava političke uvjete za takav sporazum. EU je ovaj tjedan uvela sankcije protiv pojedinaca u Kini zbog kršenja ljudskih prava pripadnika muslimanske manjine Ujgura, na što je Peking reagirao uvođenjem sankcija protiv nekih europskih diplomata i zastupnika Europskog parlamenta.

Blinken je rekao da Kina podriva međunarodni trgovački sustav, uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata.

“Oni aktivno rade na podrivanju pravila međunarodnog sustava i vrijednosti koje mi i naši saveznici dijelimo. Ako zajedno radimo na stvaranju naše pozitivne vizije međunarodnog poretka ... uvjereni smo da možemo nadmašiti Kinu na bilo kojem terenu,” rekao je Blinken.

Osudio je i projekt plinovoda Sjeverni tok koji ispod Baltičkog mora povezuje Rusiju i Njemačku. On je istaknuo da je njemačkom ministru vanjskih poslova Heiku Maasu rekao da “tvrtkama koje sudjeluju u tom projektu prijete američke sankcije".

“Taj plinovod dijeli Europu, izlaže Ukrajinu i srednju Europu ruskim manipulacijama i protivan je energetskim ciljevima Europe”, izjavio je Blinken.

Turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavosogluu rekao je da bi Ankara trebala odustati od kupovine ruskog raketnog sustava S-400.

Blinken je razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Poručio je da je EU najbliži partner Sjedinjenim Državama.

Istaknuo je da EU i SAD trebaju govoriti jednim jezikom kad je u pitanju trgovina s Kinom te izrazio spremnost na suradnju s europskom stranom “u suprotstavljanju agresivnim kineskim potezima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:51