STIGLA OSUDA

Blinken: ‘SAD su uvjerene da je Iran izveo napad na tanker, slijedit će kolektivni odgovor‘

Iran se nastavlja strašno neodgovorno ponašati, iranski postupci izravna su prijetnja slobodi plovidbe, rekao je američki državni tajnik
Antony Blinken 
 Brendan Smialowski/POOL/AFP

Sjedinjene Države uvjerene su da je Iran izveo napad dronom na tanker kojim upravlja Izrael u vodama blizu Omana, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak te obećao da će sa saveznicima "kolektivno odgovoriti" Iranu.

"Još jednom želim osuditi napad izveden u petak na komercijalni brod... Proveli smo temeljitu reviziju i uvjereni smo da je Iran izveo taj napad", rekao je Blinken na redovitom brifingu za novinare.

Sjedinjene Države u ponedjeljak su obećale da će Iranu sa svojim saveznicima dati "kolektivan odgovor" na smrtonosni napad na tanker u kojem su poginula dva pomorca, jedan britanski, a drugi rumunjski državljanin.

"U bliskom smo kontaktu s UK-om, Izraelom, Rumunjskom i drugim zemljama. Slijedit će kolektivni odgovor", rekao je šef američke diplomacije koji je i dan ranije optužio Iran za taj napad.

"Iran se nastavlja strašno neodgovorno ponašati", rekao je Blinken i dodao kako su "iranski postupci izravna prijetnja slobodi plovidbe".

Britanija, Rumunjska, SAD i Izrael okrivili su Iran za taj smrtonosni napad na tanker čiji je vlasnik tvrtka Zodiac Maritime, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, a čelnik je izraelski poduzetnik Eyal Ofer.

Premijer Izraela Naftali Bennett rekao je za vikend da je Teheran "htio napasti izraelsku metu".

Iranskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je u ponedjeljak u ministarstvo vanjskih poslova državni tajnik za Bliski istok James Cleverly.

"Državni tajnik Cleverly ponovio je da Iran mora odmah prekinuti s akcijama koje dovode u opasnost međunarodni mir i sigurnost te da se mora omogućiti sloboda plovidbe sukladno međunarodnom pravu", objavio je britanski Foreign Office.

Teheran je više puta otklonio svoju umiješanost u incident.

"Insinuacije britanskih i američkih šefova diplomacije neutemeljene su i predstavljaju političku provokaciju koju snažno osuđujemo", poručio je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Sajed Katibzadeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:48