NESTANAK NOVINARA

BLISKI ISTOK NA RUBU VELIKE KRIZE NAKON SKANDALA U ISTANBULU Jedna Trumpova izjava izazvala je strah da će Amerikanci pokušati zaštititi Saudijce

 
 Reuters

Saudijska Arabija i prijestolonasljednik Mohammad bin Salman pod sve većim su pritiskom zbog nestanka novinara Jamala Khashoggija. Podsjetimo, novinar koji je oštro kritizirao režim u Rijadu, inače američki državljanin, 2. listopada ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi ishodio papire za vjenčanje i nikad više iz njega nije izašao.

Turci su odmah objavili da je Khashoggi ubijen i da imaju dokaze, a Saudijci od samog početka skandala demantiraju bilo kakvu upletenost u nestanak novinara. Međutim, svijetu još nisu ponudili niti jednu verziju priče kako je moguće da Khashoggi nije nikada izašao iz njihova konzulata.

CNN je sinoć iz povjerljivih izvora dobio informaciju da se Saudijci pripremaju za priznanje ubojstva, ali do toga još uvijek nije došlo. Prema tim informacijama, Rijad je imao dvije spremljene verzije priče. Prema jednoj, Khashoggija je ubila skupina od 15 ljudi 'koji će biti privedeni pravdi i oštro kažnjeni', a po drugoj verziji novinar je slučajno predoziran tijekom ispitivanja.

U Rijad je danas stigao i Mike Pompeo kojeg je Trump poslao kako bi pokušao sanirati štetu koja je napravljena. Šef američke diplomacije već se sastao s kraljem Salmanom, a nešto kasnije i s prijestolonasljednikom.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo meets with the Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman during his visits in Riyadh, Saudi Arabia, October 16, 2018. REUTERS/Leah Millis/Pool
REUTERS
Pompeo i Mohammed bin Salman

Pompeo će pokušati otkriti što se zaista događalo u konzulatu u Istanbulu, ali već nakon jučerašnjih izjava Donalda Trumpa zavladao je strah da će Amerikanci pokušati umanjiti štetu i zaštiti svoje trgovačke i političke saveznike. Trump je i ranije najavio, ukoliko se stvarno dokaže da je novinar ubijen, da će Saudijska Arabija biti oštro kažnjena, ali odmah u startu je odbio svaku pomisao da će Amerika s njima raskinuti ugovore o prodaji oružja vrijedne milijarde dolara

- Pričao sam s kraljem Salmanom i on oštro demantira da je Saudijska Arabija uplete u ubojstvo. Mislim da su novinaru presudili odmetnuti ubojice - rekao je Trump koji je tom izjavom pojačao šuškanja da će Bijela kuća dati sve od sebe kako bi zaštitila kraljevsku obitelj.

U to vrijeme u samom Rijadu događa se zanimljiva situacija. Običan puk stao je u obranu kraljevske obitelji, ali to nije preveliko iznenađenje jer se preko strogo kontroliranih medija u javnost puštaju samo informacije koje odgovaraju kralju i prijestolonasljedniku. Tako je posljednjih dana u samom Rijadu krenula glasina da su događaji u Istanbulu inscenirani od strane Katara i Turske koji na taj način žele diskreditirati neprijateljsko kraljevstvo.

Međutim, sva su glasnija i šuškanja da su mnogi članovi kraljevske obitelji sve nezadovoljniji potezima 33-godišnjeg Mohammeda Bin Salmana, čovjeka kojeg su mediji predstavili kao vizionara i reformatora. Sada je, navodi BBC, sve izvjesnije da MBS nije čovjek koji će modernizirati kraljevstvo, već krvožedni vladar koji svojim lošim potezima uništava odnose s dojučerašnjim saveznicima.

Uveo je svoju zemlju u rat u Jemenu, okršaj koji vjerojatno ne može dobiti. Pokušao je blokirati Katar, ali čini se da sve njegove akcije okrenute prema smrtnom neprijatelju nisu urodile plodom. Zakačio se s Kanadom oko ljudskih prava, u zatvore je potrpao desetke mirnih prosvjednika, ali i moćnike koje su mu stali na žulj... Pogreške se nižu jedna za drugom i sve se više preispituje odluka kralja Salmana da za svog nasljednika postavi mladog MBS-a.

Reutersov komentator piše da je i znakovito da sve pregovore nakon nestanka novinara vodi dementni kralj Salman (82), a ne MBS...

FILE PHOTO: Human rights activists and friends of Saudi journalist Jamal Khashoggi hold his pictures during a protest outside the Saudi Consulate in Istanbul, Turkey October 8, 2018. REUTERS/Murad Sezer/File Photo
REUTERS

Za dodatnu glavobolju MBS-u pobrinuli su se direktori Forda i JP Morgana koji su otkazali veliku konferenciju investitora koju je upravo organizirao prijestolonasljednik u Rijadu. Nakon svađa sa svojim saveznicima, zadnje što mu treba je i bojkot moćnih stranih firmi. Pitanje je uopće hoće li se konferencija na kraju i održati budući da raste pritisak i na Goldman Sachsu i MasterCardu i da otkažu svoje sudjelovanje na formu.

Dok u Saudijskoj Arabiju traju previranja na vrhu, u samom Istanbulu intenzivirala se istraga oko nestanka novinara Washington Timesa. Tijekom noći turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu kazao je na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat u utorak kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i vozila.

Cavusoglu je rekao i da očekuje Pompea u Turskoj nakon Saudijske Arabije, te da će on donijeti više informacija.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan iznio je mogućnost u razgovoru s novinarima u parlamentu da su dijelovi konzulata prebojani.

- Istraga provjerava mnoge stvari kao što su toksični materijali i oni materijali koji se uklanjaju tako da ih se preboja - kazao je.

Tijekom prvotne pretrage konzulata CNN je izvijestio u ponedjeljak da se Saudijska Arabija sprema priznati da je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu, nakon što je dva tjedna nijekala bilo kakvu upletenost u njegov nestanak.

Međutim, Cavusoglu je kazao da dosad nema nikakvog priznanja.

Turske vlasti kažu da imaju audio snimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu.

Desetak turskih istražitelja napustilo je konzulat nešto prije 5 sati ujutro po lokalnom vremenu, a turski tužitelj je otišao oko sat, sat i pol kasnije, rekli su očevici. Forenzičari su uzeli uzorke tla kao i metalna vrata.

- Turski istražitelji izvršili su pretrage u konzulatu i uzeli stvari koje su smatrali potrebnima- rekao je jedan visoki turski dužnosnik priznajući da je teško prikupiti dokaze 13 dana nakon navodnog incidenta.

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, i pisao je brojne kolumne za američki Washington Post.

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:10