BIJESAN ISTUP NA RT-U

Bliski Netanyahuov saveznik prijeti Putinu: ‘Završit ćemo ovaj rat, a onda će Rusija platiti cijenu!‘

Izraelski političar uputio je upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog ruskih kritičkih poruka usred sukoba s Hamasom

Benjamin Netanyahu i Vladimir Putin

 Maxim Shemetov/Afp/Profimedia/Maxim Shemetov/afp/profimedia

Amir Weitmann, šef libertarijanskog zastupničkog kluba u izraelskoj stranci Likud, stranci premijera Benjamina Netanyahua, gostovao je ovog tjedna na ruskoj državnoj, prokremaljskoj i proratnoj mreži RT i govorio o borbama između Izraela i militanata Hamasa, kao i o ratu Rusije s Ukrajinom.

Govoreći o nedavnim tvrdnjama koje se odnose na bolnicu al-Ahli u gradu Gazi, Weitmann je kritizirao Rusiju rekavši: "Završit ćemo ovaj rat, pobijedit ćemo jer smo jači. Nakon ovoga Rusija će platiti cijenu, vjerujte mi, Rusija će platiti cijenu", prenosi Newsweek.

"Rusija podržava neprijatelje Izraela. Rusija podržava naciste koji žele počiniti genocid nad nama i Rusija će platiti cijenu", rekao je Weitmann. "Pobijedit ćemo u ovom ratu. Nakon toga, nećemo zaboraviti što radite, nećemo zaboraviti, doći ćemo, pobrinut ćemo se da Ukrajina pobijedi. Pobrinut ćemo se da platite cijenu za ono što ste učinili, vi kao Rusija", poručio je.

Do dramatične eskalacije krize na Bliskom istoku došlo je 7. listopada, kada je militantna skupina Hamas pokrenula najsmrtonosniji napad na Izrael u svojoj povijesti. Izrael je nakon toga pokrenuo nemilosrdne zračne napade na Gazu i najavio da priprema kopnenu invaziju, dok se istovremeno humanitarna kriza na palestinskom području produbljuje iz dana u dan. Najmanje 2.800 ljudi je ubijeno u Gazi od 7. listopada, prema agenciji AP, dok je u napadima Hamasa ubijeno više od 1.400 Izraelaca.

Nakon ovotjednog napada na bolnicu al-Ahli u Gazi, u kojem je poginulo nekoliko stotina ljudi, Izrael i Hamas također se međusobno optužuju po pitanju odgovornosti. Dok Hamas i neke većinski muslimanske zemlje u regiji za napad optužuju Izrael, Tel Avivi tvrdi da je za napad odgovorna organizacija Islamski džihad.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je incident činom dehumanizacije i pozvalo SAD i Izrael da objave satelitske snimke kako bi dokazali da nisu umiješani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:50