ANDRIJ JERMAK

Bliski suradnik Zelenskog: ‘Ne vjerujem da će Rusija iskoristiti nuklearno oružje, to bi bio i njihov kraj‘

Opisujući protekla dva mjeseca otkako je poleča invazija, rekao je da su najmračniji sati bili oni kada su otkrivene masovne grobnice

Lansiranje balističkog projektila Bulava, koji može nositi nuklearnu bojnu glavu, s nuklearne podmornice klase Borei

 Vladimir Ivashchenko/Tass/Profimedia

Jedan od najvažnijih suradnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izjavio je kako ne vjeruje da će Rusija pokrenuti nuklearni rat protiv njegove zemlje jer su svjesni da bi to značilo i njihovu smrt u globalnom nuklearnom sukobu.

Andrij Jermak za Sky News rekao je također kako se nada da će Ukrajina uskoro pobijediti ruske snage i riješiti se okupatora. Šef Zelenskijevog ureda odao je počast 36-godišnjem Scottu Sibleyu, prvom britanskom državljaninu koji je izgubio život u borbi protiv ruske okupacije.

'Bit će pobijeđeni'

- Sjećat ćemo ga se. Ovaj heroj zauvijek će biti u našim srcima - kazao je Jermak.

Opisujući protekla dva mjeseca otkako je počela invazija, rekao je da su najmračniji sati bili oni kada su otkrivene masovne grobnice u koje su bačene nevine žrtve u Buči te na drugim mjestima. Dodao je da će Rusi sigurno biti odvraćeni ako se odluče ponovno napasti glavni grad Kijev.

- Borit ćemo se do kraja, sve dok naš teritorij neće biti pod ukrajinskom vlašću - poručio je Rusiji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin više je puta izazvao zabrinutost svojim spominjanjem nuklearnog arsenala. No, Jermak kaže kako je to ruska taktika ustrašivanja i ucjene koja ide od prijetnji da će zaustaviti izvoz energenata pa sve do prijetnji da će upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

- Osobno, ne vjerujem da bi Rusija to mogla učiniti. Ljudi koji donose odluke...svi oni žele živjeti, a ako krenu koristiti nuklearno naoružanja bit će to nuklearni rat i nitko ne zna tko će ga preživjeti - kazao je Jermak dodavši da bi to mogao biti kraj svijeta.

Smatra kako će u idućoj fazi otpora na istočnom i jugoistočnom ratištu biti ključna vojna pomoć Zapada.

Britanska podrška

- To je jedan od uvjeta naše brze pobjede, bez previše gubitaka. Trenutno plaćamo najskuplju cijenu, plaćamo je životima naših sunarodnjaka - dodao je.

Jermak vrlo blagonaklono gleda na dosadašnji odnos i prijateljstvo koje iskazuje britanski premijer Boris Johnson koji je u travnju posjetio Ukrajinu. Njegova šetnja ukrajinskom prijestolnicom u društvu Zelenskog bila je, kaže, vrlo jaka i ohrabrujuća poruka Ukrajini, piše Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:44