RUSIJA VS. NATO

Bliski susret na nebu iznad Estonije: Britanski i njemački avioni presreli ruski ‘leteći tanker‘

Samo presretanje bilo je rutinsko, ali je prvi put da su dvije zemlje izvele takvu operaciju

RAF-ov Typhoon (ilustracija)

 Mi News/Nurphoto Via Afp

Dva Eurofighter Typhoon zrakoplova RAF-a, britanskog ratnog zrakoplovstva, te njemačkog zrakoplovstva presreli su ruski zrakoplov Il-78 Midas koji je letio iznad estonskog zračnog prostora, javlja BBC.

- Samo presretanje bilo je rutinsko, ali je prvi put da su dvije zemlje izvele takvu operaciju, piše BBC.

Dvije zemlje provode planiranu zajedničku NATO-ovu kontrolu zračnog prometa u regiji i presrele su ‘leteći tanker, odnosno zrakoplov Iljušin sa sustavom za punjenje gorivom jer ruski piloti nisu uspjeli stupiti u kontakt s estonskom kontrolom zračnog prometa.

- NATO nastavlja činiti temelj naše kolektivne sigurnosti. Ovo zajedničko razmještanje Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke na Baltiku jasno pokazuje našu kolektivnu odlučnost da se suprotstavimo svakoj potencijalnoj prijetnji granicama NATO-a, istovremeno pokazujući našu zajedničku snagu, rekao je ministar oružanih snaga Velike Britanije, James Heappey.

Podsjetimo, jučerašnji incident na Crnom moru izazvao je pravu diplomatsku buru. Naime, ruski lovac Su-27 presreo je američki vojni dron MQ-9 "Reaper" i udario u njegov propeler, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more.

Nekoliko puta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, rekla je američka vojska u priopćenju.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da njegovi borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:28