VELIKE PROMJENE

Bliži li se kraj?! Diljem Europe popuštaju mjere, a o velikom zaokretu sada razmišlja i Izrael

Nekoliko država već je skratilo ili planira skratiti vrijeme izolacije na pet dana, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Švicarsku
 Jack Guez

Izraelski ministar zdravstva Nitzan Horowitz jučer je predložio da se istraže mogućnosti skraćivanja obvezne izolacije za građane zaražene covidom sa sedam na pet dana, piše The Times of Israel.

Također predlaže da se skrati razdoblje izolacije za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim pojedincem, a prema aktualnim pravilima moraju se izolirati na barem tjedan dana ako nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid. Svi građani koji su stekli imunitet bili bi izuzeti od pravila izolacije na temelju negativnog testa nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Visoki dužnosnici ministarstva razgovarali su o tome u nedjelju navečer, a na današnjem sastanku će ponovno o tome biti riječi. Konačna odluka trebala bi biti donesena idućih dana.

Prema javnom servisu Kan, dužnosnici su bili podijeljenih mišljenja oko toga treba li izolaciju skratiti za sve građane ili samo za djelatnike najnužnijih djelatnosti.

Izrael slijedi druge zemlje

Nekoliko država već je skratilo ili planira skratiti vrijeme izolacije na pet dana, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Švicarsku.

Sve češći pozivi za skraćivanje izolacije dolaze zbog sve većeg broja Izraelaca, osobito studenata i nastavnika, koji se moraju samoizolirati uslijed porasta broja infekcija uzrokovanih visoko zaraznim omikronom.

Tijekom zadnje sjednice vlade nekoliko ministara tražilo je od ministarstva zdravstva da skrate karantenu na pet dana.

image

Nitzan Horowitz, ministar zdravstva

Kay Nietfeld/AFP

- Sve više djece ima poremećaj prehrane, pandemija je izazvala tsunami psihičkih poremećaja i abnormalnog seksualnog ponašanja, a sve zbog nepotrebne izolacije, zavapio je ministar obrazovanja Yifat Shasha-Biton u nedjelju.

Prema novim pravilima koja su stupila na snagu prošloga tjedna, razdoblje izolacije za asimptomatske pacijente s covidom skraćeno je sa 10 na sedam dana.

Zbog širenja jako prenosive varijante koronavirusa, omikrona, zemlja je zabilježila neviđen dnevni porast novozaraženih.

S obzirom na sve veći broj slučajeva zaraze i među medicinskim radnicima, ministarstvo zdravstva razmatra mogućnost da dopusti liječnicima i medicinskim sestrama nastavak obavljanja posla čak i kada test pokaže da su pozitivni na koronavirus, sve dok ne pokazuju nikakve simptome, navode mediji.

UK skroz ukida samoizolaciju?

Podsjetimo, prema navodima Telegrapha, Ujedinjeno Kraljevstvo planira ukinuti pravilo po kojem ljudi moraju u izolaciju nakon što se zaraze koronavirusom.

Premijer Boris Johnson želi trajno opozvati hitne zakone o koronavirusu dok broj slučajeva covida-19 u Britaniji nastavlja padati. Opće mjere ograničenja ostale bi na snazi ali ne bi rezultirale kaznama ako se ne budu slijedile.

Na planovima će se raditi tijekom sljedećih tjedana, a odluka se očekuje u proljeće, dodaje se.

Prošli tjedan, ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da će samoizolacija zbog covida-19 u Engleskoj biti skraćena na pet dana sa sedam, nakon što osoba ima dva negativna testa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 21:25