NAKON DEVET GODINA

BLIŽI SE KONAČNI RASPLET RATA U SIRIJI? Asadove snage prvi put od 2012. preuzele kontrolu nad ključnom autocestom

 
Prizori iz Idliba, sirijska vojska u sredini
 AFP

Vladine snage preuzele su kontrolu nad autocestom na sjeverozapadu Sirije prvi put od 2012., rekla je nevladina udruga, a prekinuti su pregovori između Rusije i Turske o zaustavljanju sukoba u kojemu je ubijeno 13 turskih vojnika u tjedan dana.

Autocesta M5 glavna je cesta između Alepa i glavnoga grada i vodi preko Derae na jugu Sirije.

Sirijske snage zauzele su M5 u cijeloj dužini pošto su istjerali pobunjenike iz njihova zadnjeg uporišta na cesti, rekao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Te snage, koje podržavaju Rusija i Iran, preuzele su kontrolu nad autocestom nakon što su zauzele zapadno predgrađe Alepa od pobunjenika. Vlada je pojačala kampanju da osvoji zadnje uporište pobunjenika u sirijskome gotovo devetogodišnjem ratu.

Prošli tjedan, vladine snage ponovno su zauzele Sarakeb, grad na strateškom raskrižju gdje se M5 križa s glavnom autocestom smjer zapad-istok.

Zadnje napredovanje snaga sirijskoga predsjednika Bašara al Asada zbiva se nakon što je ubijeno 13 vojnika u sjeverozapadnoj regiji Idlibu prošli tjedan, potaknuvši jedan od najozbiljnijih sukoba između Ankare i Damaska.

Rusko izaslanstvo koje je u Ankari razgovaralo o ofenzivi sirijskih vladinih snaga u Idlibu otputovalo je, rekao je turski diplomatski izvor u utorak, no nije postignut nikakav sporazum o tome kako zaustaviti sukobe u kojima je u tjedan dana ubijeno 13 turskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:12