ORUŽJE TERORA

Bliži se trenutak dolaska robota ubojica na bojno polje: Rusi bi u Ukrajini mogli upotrijebiti KUB...

Njegova potencijalna upotreba vrlo je kontroverzna jer bi roboti ubojice birali i napadali mete bez ljudskog nadzora

Ilustracija

 Hank/Alamy/Alamy/Profimedia/Hank/Alamy/Alamy/Profimedia

Međunarodni pokušaji da se regulira korištenje autonomnog oružja, popularno zvanog "roboti ubojice", zasad nisu bili uspješni. Ako se takvo oružje već koristi u Ukrajini, svi pokušaji da se kontroliraju "roboti ubojice" mogli bi pasti u vodu, objavio je New Scientist pozivajući se na neovisne stručnjake. Nije poznato da je dosad ijedna država koristila autonomno oružje. Njegova potencijalna upotreba vrlo je kontroverzna jer bi roboti ubojice birali i napadali mete bez ljudskog nadzora.

Stoga skupine za kontrolu naoružanja vode već godinama kampanju za stvaranje obvezujućih međunarodnih sporazuma koji bi pokrivali upotrebu autonomnog oružja prije nego što se ono rasporedi, kao što već raspolažemo obvezujućim sporazumima za kemijsko i biološko oružje. Nadalje, nevladine organizacije poput Human Rights Watcha još su prije desetak godina pokrenule akciju "Zaustavimo robote ubojice" kojom se traži zabrana razvoja automatskih strojeva za ubijanje, a tom apelu pridružili su se i brojni svjetski znanstvenici.

K tome, više od 1000 uglednih stručnjaka za umjetnu inteligenciju i vodećih svjetskih poduzetnika, uključujući notornog Elona Muska, još 2015. godine napisali su otvoreno pismo UN-u u kojemu su upozorili na "utrku u naoružanju vojnom umjetnom inteligencijom" te zatražili zabranu "borbenog autonomnog naoružanja".

"Kad bi se sustavi autonomnog naoružanja počeli koristiti, oni bi omogućili sukobe na mnogo većoj skali nego ikad u povijesti, s mnogo kraćim vremenom borbe spram ljudskih sukoba. To može biti oružje terora, oružje kojim se tirani i teroristi koriste protiv nedužnog stanovništva i oružje hakirano kako bi djelovalo na neželjene načine", upozorili su znanstvenici i poduzetnici u pismu koje su ponovno odaslali Ujedinjenim narodima 2017. godine.

Te 2017. godine prvi put sastala se ekspertna skupina vladinih stručnjaka UN-a kako bi raspravljala o autonomnom oružju. Skupina bi svoj zaključni sastanak trebala održati od 25. do 29. srpnja, a prema upućenima, još uvijek nema dogovora. Aktualni događaji koče svaki napredak u pokušajima da se zauzdaju "roboti ubojice". Primjerice, Rusija se protivi međunarodnoj pravnoj kontroli i sad bojkotira rasprave (zbog razloga koji se odnose na njezinu invaziju na Ukrajinu) čineći jednoglasni dogovor nemogućim.

- Proces Ujedinjenih naroda djeluje prema mehanizmu konsenzusa, tako da nema šanse za opću zabranu autonomnog oružja - rekao je za New Scientist Gregory Allen iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

"Ipak, još uvijek može postojati put za napredak kroz široko usvajanje kodeksa ponašanja. Takav kodeks mogao bi se temeljiti na Direktivi 3000.09, prvoj nacionalnoj politici o autonomnom oružju, koja je uvedena u SAD-u 2012. godine. To se sad ponovno razmatra jer je zahtjev od Pentagona revidirati pravila svakih 10 godina", kaže Allen. Ističe kako je Direktiva 3000.09 široko pogrešno shvaćena kao da zabranjuje autonomno oružje u SAD-u.

image

Prosvjed protiv ‘robota ubojica‘ u Njemačkoj

Wolfgang Kumm/Afp/Profimedia/Wolfgang Kumm/Afp/Profimedia

"No Direktiva zapravo postavlja kriterije koje takvo oružje mora zadovoljiti i zahtjevan proces odobravanja, s ciljem minimiziranja rizika za prijateljske snage ili civile... Ta su pravila toliko stroga, primjerice, zahtijevaju potvrdu najvišeg časnika američke vojske, tako da nijedan sustav autonomnog oružja još nije dostavljen na pregled", kaže Allen.

Ako Rusija upotrijebi autonomno oružje u Ukrajini, stavovi bi se mogli promijeniti. Rusija ima KUB lutajuće streljivo koje se može koristiti u autonomnom načinu rada. Allen dovodi u sumnju da je korišteno autonomno, ali kaže da je Rusija poslala slično lutajuće streljivo Lancet svojim trupama u Ukrajini u lipnju.

"Ako Rusija rasporedi ovo oružje, siguran sam da će se neki ljudi u američkoj vladi zapitati ‘trebamo li sad ili ćemo kasnije trebati usporedive sposobnosti za učinkovito odvraćanje‘", propituje Allen.

Mark Gubrud sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu također kaže da će bilo kakva izvješća o korištenju autonomnog oružja u Ukrajini povećati entuzijazam Zapada za takvo oružje ili otpor pozivima na kontrolu naoružanja. U nedostatku obvezujućih međunarodnih zakona ili kodeksa ponašanja, autonomno oružje će se nastaviti razvijati. Sukobi poput ovoga u Ukrajini potaknut će potražnju za novim i boljim oružjem i moglo bi biti samo pitanje vremena kad će roboti ubojice napredovati na bojno polje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:09