PREDVIDIO REZULTATE U 49 OD 50 DRŽAVA

Bloger Nate Silver postao je zvijezda izbora u SAD-u: Statističar koji živi od pokera najtočnije je prognozirao!

Američki predsjednički izbori pretvorili su u zvijezdu Natea Silvera, političkog prognozera koji piše blog na stranici New York Timesa. Silver je, naime, sam predvidio rezultate 49 od 50 država - uključujući svih devet neizvjesnih, a isključujući Floridu koja još nije proglašena - te da će Barack Obama osvojiti 51 posto glasova birača.

Pogriješili NBC, CBS...

Agencija Rasmussen Reports, primjerice, pogriješila je u ishodu u šest od devet neizvjesnih država, a pogrešno je predvidjela i da će Romney dobiti jedan posto više glasova birača. Anketa NBC News/Wall Street Journal/Marist College netočno je predvidjela da će Obama pobijediti u Sjevernoj Karolini, a CBS-a i sveučilišta Quinnipiac “predvidjela” je da će Obama izgubiti Colorado. Anketa Gallup predviđala je da će republikanac Mitt Romney dobiti jedan posto više glasova birača.

U tjednima prije izbora Silver je dao Obami 90,9 posto šanse za pobjedu, što je razbjesnilo Republikansku stranku. Za razliku od drugih anketara, koji provode ispitivanja građana, Silver svoje prognoze daje koristeći prosjeke nekoliko anketa koje analizira uzimajući u obzir prethodnu točnost agencije koja ih je provela, sastav elektorskog tijela svake pojedine države i predviđanja o tome koliko će birača u državi doista izići na izbore. Potom izrađuje nekoliko simulacija rezultata temeljem kojih daje prognozu rezultata.

Taj 34-godišnjak diplomirao je ekonomiju na sveučilištu u Chicagu, a potom izradio model za predviđanje budućih rezultata igrača bejzbola. Istovoremeno je za život zarđivao igrajući on-line poker. Potom se 2008. prebacio na politiku s modelom koji je utemeljio na demografiji i prijašnjim izbornim rezultatima. Njegov tadašnji uspjeh donio mu je ponudu za dvije knjige, navodno “tešku” 700.000 dolara.

Novi pristup

New York Times mu je dao prostor za blog na svojim internetskim stranicama što se pokazalo kao vrlo uspješan potez budući da je dan prije izbora 20 posto svih posjetitelja NYT-a kliknulo na Silverov blog FiveThirtyEight. Prodaja njegove posljednje knjige “Signal i buka” skočila je u srijedu za 500 posto na stranici za prodaju knjiga Amazon.com.

Kako navode politički komentatori, njegov bi uspjeh u predviđanju, u usporedbi s onim tradicionalnih agencija, mogao označiti novi pristup politici temeljen na podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:28