VATRENO U CRNOJ GORI

Blokirane sve ceste prema Cetinju, u Podgorici se vijore srpske zastave, stigao je i Porfirije

Na Cetinju bi se u nedjelju ujutro trebalo održati ustoličenje novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija
Neredi u Crnoj Gori
 Screenshot

Na Cetinju bi se u nedjelju ujutro trebalo održati ustoličenje novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Joanikija čemu bi trebao nazočiti i patrijarh Srpski Porfirije. Čelnik SPC-a Porfirije pristigao je u grad u popodnevnim satima, a od 18h se susreo sa crnogorskim dužnosnicima kod Sabornog hrama Kristova uskrsnuća u Podgorici gdje će biti upriličena svečana doksologija i večernja služba. Ispred hrama vijore se srpske zastave.

Stigli su premijer Zdravko Krivokapić, ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović, Mladen Bojanić, Ratko Mitrović, Aleksandar Stijović, te predstavnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović, lider Prave Marko Milačić zatim predsjednik Općine Budva Marko Carević, predsjednik Općine Nikšić Marko Kovačević, poslanici Demokrata Dragan Krapović, Momo Koprivica i Vladimir Martinović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić, lider Ujedinjenja Goran Danilović te brojni drugi, prenosi Nova.

Skupina prosvjednika ogrnuta crnogorskim zastavama koja se protivi ustoličenju novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u povijesnoj prijestolnici Crne Gore, probila je u subotu policijsku blokadu na ulazu u Cetinje postavljajući ondje svoje barikade, ali i živi štit.

Očita je namjera prosvjednika koji se protive da se ustoličenje održi baš u povijesnoj prijestolnici Crne Gore, da crkvenim velikodostojnicima ne dopuste ulazak u Cetinje i na taj način spriječe da se čin ustoličenja održi u tom gradu, već kako su i ranije poručivali SPC-u, u nekom drugom gradu u Crnoj Gori.

Prilaze Cetinju iz pravca Podgorice i Budve blokirali su velikim kamenjem, automobilskim gumama, a dio prosvjednika sjeo je na cestu.

Prilikom probijanja blokade dogodio se kratki sukob između policije i prosvjednika.

Ranije u subotu u središtu Cetinja prosvjednici su uklonili žičanu ogradu koju je postavila policija kako bi ih udaljila od Cetinjskog manastira u kojem bi se trebao održati čin ustoličenja.

Iz SPC-a je televiziji Crne Gore priopćeno da nemaju namjeru ustoličenje izmjestiti s Cetinja.

Crnogorski dužnosnici pozvali su na smirivanje napetosti. Ministar unutarnjih poslova Sergej Sekulović rekao je da "ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika. Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ".

Nešto ranije predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića pozvalo je SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice. Kako doznaju iz Nove, Đukanoviću je odobren prilaz Cetinju te je jedan od rijetkih kome je omogućeno da uđe u grad.

Još nije poznato hoće li bivši vlastodržac pozdraviti crnogorske komite i pridružiti se prosvjedima ili će produžiti u svoju rezidenciju u gradu.

Prosvjedima prisustvuju zastupnici DPS-a, te bivši ministri iz te stranke koji su bili na čelu sigurnosnih sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:00