VRTOGLAVE BROJKE

BLOOMBERG JEDVA ODRŽAO OPROŠTAJNI GOVOR, NIJE MOGAO SUSPREGNUTI NI SUZE Rasplakao se nakon vjerojatno najskupljeg političkog debakla u povijesti

 
 Spencer Platt / Getty Images / AFP

Nakon što je gotovo u suzama odustao od utrke za američkog predsjednika, tamošnji mediji izračunali su da je milijarder, bivši gradonačelnik New Yorka i medijski tajkun Michael Bloomberg tijekom kampanje potrošio čak 550 milijuna dolara!

Rezultat koji ja za toliko investiranog novca dobio je poprilično slab - tijekom tromjesečne kampanje uspio je zadobiti naklonost svega 44 delegata koji će na konvenciji Demokratske stranke birati predsjedničkog kandidata - svega desetinu onoga što je dosad osvojio njegov demokratski protukandidat Joe Biden, kojega je Bloomberg nakon odluke o povlačenju iz utrke, podržao.

To je nagnalo novinare, inače njemu nesklonog, NY Posta na računicu koja je pokazala da je za svakog osvojenog delegata Bloomberg potrošio čak 4,8 milijuna dolara. Istom logikom, trebalo bi mu čak devet i pol milijardi dolara kako bi osvojio dovoljan broj delegata i suočio se na predsjedničkim izborima s aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Svakog sata mogao kupiti po Lamborghini

Svakog je dana neuspješni Bloomberg trošio nevjerojatnih 5,4 milijuna dolara, odnosno 227 tisuća dolara po satu. Takva potrošnja po satu istovjetna je nešto manje od tri godišnje američke prosječne zarade po kućanstvu, navodi isti izvor.

Intrigantna računica dalje se pozabavila podatkom kako je Bloomberg dobio tek oko 1,6 milijuna glasova na predizborima, što dovodi do zaključka da je svaki glas platio oko 324 dolara. Novinari su to stavili u kontekst, pa naveli kako je Bloomberg za taj novac mogao kupiti sportski automobil Lamborghini Huracan svakog sata, 24 sata dnevno, tijekom trajanja svoje kampanje.

- Barem se mogao u nečem lijepom voziti. Također, potrošio je pet godišnjih plaća New York Knicksa. Da je u to uložio, mogao bi se barem pohvaliti da je uložio u nešto uspješnije od svoje kampanje - ismijava milijardera NY Post. Dodaju i kako je samo u Kaliforniji potrošio 41 milijun dolara, dovoljno novca da svakom beskućniku u toj saveznoj državi pokloni 271 dolar. U Teksasu je potrošio 33 milijuna dolara što bi u toj državi ljubitelja oružja bilo dovoljno za kupnju 20 tisuća pušaka.

Zaključuje se kako Bloombergu ipak neće pasti kruna s glave - i nakon ovako skupe kampanje, odnosno potrošenih pola milijarde dolara, ostaje mu još oko 58 milijardi dolara.

Govorio na rubu plača

Bloomberg je kampanju naprasno obustavio nakon 'Superutorka' koji se smatra odlučujućim za daljnji tijek američkog izbornog procesa. Pritom nije skrivao emocije, a u nekoliko navrata morao je stati kako bi se pribrao zbog suza koje su mu počele navirati. Praćen pljeskom okupljenih rekao je kako je čovjek koji je uvijek ostvario ono što je namjeravao.

- I to ću nastaviti činiti i dalje. Pod "to" mislim na sigurnu zemlju s kvalitetnom regulativom oružja, borbu protiv klimatskih promjena, borbu za priliku da svako dijete pohađa kvalitetnu javnu školu bez obzira u kojem se području nalazi, da svatko ima omogućenu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Bloomberg.

Drhtavim glasom zahvalio je suradnicima na potpori.

- Znam da ste to učinili jer volite Ameriku jednako kao i ja, jer vidite svjetlo. I nadam se da svi u ovoj velikoj naciji mogu vidjeti to svjetlo, svjetlo slobode, jednakosti i prilike za svakoga - rekao je jedva susprežući suze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:20