PRORAČUNATA ODLUKA

BLOOMBERG SPAŠAVA HILLARY 'Neću se kandidirati za predsjednika, tako bih pomogao Trumpu'

Michael Bloomberg
 © Stephane Mahe / REUTERS

Bivši gradonačelnik New Yorka, multimilijarder i medijski mogul Michael Bloomberg ipak se neće natjecati za predsjednika SAD-a kao neovisni kandidat, piše New York Times .

Kao glavni razlog svoje odluke Bloomberg je istaknuo bojazan da bi time mogao oduzeti glasove demokratskom kandidatu ili kandidatkinji (što će gotovo sigurno biti Hillary Clinton) i pomoći Donaldu Trumpu da postane predsjednik SAD-a - jasno, u slučaju da kontroverzni poduzetnik zaista osvoji republikansku nominaciju.

Ako Trump postane predsjednik, sigurnost i stabilnost SAD-a bili bi ugroženi, smatra Bloomberg. Štoviše, tijekom svojeg govora bivši je gradonačelnik New Yorka žestoko napao Trumpa nazivajući njegovu kampanju "prepunom podjela i demagogije, koja se hrani ljudskim predrasudama i strahovima". Bloomberg je zaključio da bi SAD pod predsjednikom Trumpom "ohrabrio neprijatelje SAD-a, bio prijetnja sigurnosti naših saveznika te riskirao živote naših muškaraca i žena u vojsci".

Ova će odluka sigurno izazvati dozu olakšanja među demokratima, čiji je dio biračkog tijela bliži centru Bloomberg potencijalno mogao preoteti (Trump po sadašnjim procjenama biračima centra nije toliko privlačan). No, valja napomenuti kako je medijski magnat naručio veliki broj istraživanja koja su otkrila da nema pretjerane šanse u svojoj kandidaturi, što je sigurno bila dodatna motivacija za ovakvu odluku. Iza njega ostaje tek gomila ideja, propalih reklama i potencijalni slogan "Samo rad, a ne stranke" pod kojim se navodno mislio natjecati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:34