'MAURITIUS LEAKS'

BOB GELDOF U OGROMNOM SKANDALU S UTAJOM POREZA Čuveni pjevač razotkriven kao osnivač prevarantskog investicijskog fonda na Mauricijusu

 
 Profimedia, Backgrid UK

Mauricijus, otok u Indijskom oceanu, koristile su multinacionalne kompanije kako bi izbjegle plaćanje poreza, navodi se u istrazi objavljenoj u utorak.

Izvješće Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) pod nazivom "Mauricijus Leaks" je prema dokumentima koji su procurili pokazalo da su kompanije iz Kanade, Indonezije i Norveške koristile Mauricijus za izbjegavanje plaćanja poreza.

Rock zvijezda Bob Geldof jedna je od poznatih osoba, čije se ime spominje u izvješću, a ICIJ navodi da je pjevač Boomtown Ratsa i organizator koncerta Live Aid osnovao investicijski fond sa sjedišem na Mauricijusu. Geldof zasad nije komentirao navode.

ICIJ je 2016. objavio "Panama Papers", otkrivši goleme razmjere offshore financijske industrije koje je izazvalo zgražanje širom svijeta.

"Mauritius Leaks pruža još jedan primjer na koji način multinacionalne kompanije izigravaju sustav kako bi plaćale manje poreza i kako varaju neke od najsiromašnijih svjetskih zemalja", priopćila je međunarodna neprofitna organizacije Oxfam.

"Afričke vlade trebale bi revidirati svoje porezne politike s Mauricijusom i drugim poreznim oazama te bi trebale bolje braniti svoje porezne prihode", dodaje Oxfam.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) trenutno pregovara o mogućnosti uvođenja minimalnog poreza na svjetskoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2022 07:16