DOBILI SU ODOBRENJE

Boeing 737 MAX je obavio prvi komercijalni let na području Europe nakon 2019.

Zrakoplov je poletio u 9.30 sati i nakon dva i pol sata sletio u Malagi, piše flightradar24
Ilustracija
 Alex Ogle/AFP

Boeing 737 MAX obavio je u srijedu prvi komercijalni let u Europi za belgijsku kompaniju TUI fly pošto mu je 22 mjeseca bio zabranjen let nakon dviju nesreća u kojima je bilo poginulih.

"Zrakoplov 737 MAX vratio se danas u službu letom iz Bruxellesa u Alicante i Malagu", u Španjolskoj, piše TUI fly na svojoj mrežnoj stranici.

Zrakoplov je poletio u 9.30 sati i nakon dva i pol sata sletio u Malagi, piše flightradar24.

Dva mjeseca nakon američke FAA, i Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) dala je 27. siječnja odobrenje za povratak letjelice u promet.

Boeing 737 MAX je povučen iz prometa u ožujku 2019. nakon dviju nesreća u kojima je poginulo 346 ljudi, Lion Aira u Indoneziji u listopadu 2018. (189 mrtvih) i Ethiopian Airlinesa u ožujku 2019. u Etiopiji (157 mrtvih).

Zrakoplovima je izmijenjen računalni program u kokpitu koji se dovodio u vezu s nesrećama, neki kablovi su premješteni, a piloti su morali proći novu obuku.

"Nakon dubinske analize EASA-e, utvrdili smo da je 737 MAX siguran za letenje. Ta procjena je provedena potpuno neovisno o Boeingu ili Američkoj saveznoj zrakoplovnoj upravi i bez ikakva gospodarskog ili političkog pritiska", naveo je tada u priopćenju izvršni direktor EASA-e Patirck Ky.

Europa je tako ukinula 22-mjesečnu zabranu letenja tog zrakoplova, što je razljutilo obitelji nekih od 346 poginulih u padu letjelica koje odluku smatraju preuranjenom.

SAD je ukinuo zabranu u studenome prošle godine, a isto su učinili Brazil i Kanada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 15:08