POSLOVNO IZVJEŠĆE

BOEING S NIŽIM PRIHODIMA U PRVOM KVARTALU Nakon dviju nesreća aviona tipa 737 MAX imali su ogromne troškove zbog prizemljenja i popravka softvera

 Profimedia, UPPA News

Američki proizvođač zrakoplova Boeing u srijedu je izvijestio o padu prihoda i dobiti u prvom kvartalu, što dijelom pripisuje troškovima vezanim uz program zrakoplova tipa 737 MAX, prizemljenih diljem svijeta nakon dvije nesreće u kojima je poginulo više stotina ljudi.

To je Boeingovo prvo poslovno izvješće nakon nesreće Ethiopian Airlinesa početkom ožujka u kojoj je u padu Boeinga 737 MAX stradalo 157 ljudi. Isti tip zrakoplova srušio se i u listopadu prošle godine - u toj je nesreći indonezijskog Lion Aira stradalo 189 ljudi.

Danas objavljeno Boeingovo poslovno izvješće za prvo ovogodišnje tromjesečje pokazuje pad dobiti za 13,2 posto u usporedbi s godinom ranije, na 2,1 milijardu dolara, što se dijelom pripisuje troškovima u iznosu milijardu dolara, povezanim s programom 737.

Povrh tih troškova, Boeing ističe i troškove popravka softvera koji se smatra ključnim čimbenikom u oba slučaja pada zrakoplova.

Prihodi su mu u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjeni dva posto, na 22,9 milijardi dolara.

Boeing je također povukao procjene ovogodišnjih rezultata, ističući neizvjesnosti povezane s tipom zrakoplova 737 MAX.

Regulatori su naredili prizemljenje toga tipa zrakoplova na globalnoj razini vrlo brzo nakon druge nesreće. Taj potez primorao je tvrtku da obustavi nove isporuke, što je pogodilo prihode.

U Boeingu ističu napredak u popravku softvera, napominjući da su proveli više od 135 testnih letova u suradnji s globalnm regulatorima i zračnim prijevoznicima.

"Svi u kompaniji fokusirani smo na sigurnost, povratak 737 MAX-a u funkciju, te stjecanje i vraćanje povjerenja klijenata, regulatora i putnika u zrakoplovima", rekao je izvršni direktor Dennis Muilenburg.

On očekuje da će mu analitičari u današnjem konferencijskom pozivu postavitii brojna pitanja u vezi Boeingove komunikacije s Američkiom upravom za civilno zrakoplovsto (FAA) vezano za popravak softvera.

Do utorka navečer, po riječima neimenovanog izvora, Boeing nije poslao zahtjev FAA da odobri popravljeni softver, primjećuje AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:55