GLOBALNO TRŽIŠTE

Boeing snizio prognozu potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, Airbus povećao

Sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu zabranjuju zapadnim proizvođačima zrakoplova isporuke na rusko tržište

Boeing 737

 Ellen Banner/AFP

Američki proizvođač zrakoplova Boeing očekuje snažnu potražnju za zrakoplovima do 2031. godine, ali za razliku od europskog konkurenta Airbusa snizio je prognozu za idućih 20 godina.

Očekuje se da će proizvođači u razdoblju od 2022. do 2031. godine kupcima isporučiti oko 19.575 novih putničkih i teretnih zrakoplova, objavio je Boeing u godišnjoj prognozi za tržište zrakoplova, objavljenoj uoči Međunarodnog sajma u Farnboroughu u Engleskoj.

Procjene su više nego za 10-godišnje razdoblje od 2021., godine projekcije iz 2021., unatoč tome što su te brojke bile uključivale i 710 zrakoplova za ruske zrakoplovne tvrtke.

Boeing je istodobno snizio projekciju potražnje za novim zrakoplovima u 20-godišnjoj prognozi, do 2041. godine, za razliku od europskog rivala Airbusa, primjećuje agencija Dpa.

Tako sada predviđa globalnu potražnju od 41.170 zrakoplova do 2041., nasuprot 43.610 projiciranih prije godinu dana, što pokazuje pad čak i kada se uzmu u obzir i zrakoplovi za Rusiju, rekao je Darren Hulst, voditelj marketinga u Boeingovom odjelu za komercijalne zrakoplove.

Projekciju za cijelu industriju u Boeingu temelje na očekivanjima slabijeg rasta globalnog gospodarstva i zasićenijeg tržišta zrakoplova u drugom desetljeću.

Sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu zabranjuju zapadnim proizvođačima zrakoplova isporuke na rusko tržište, podsjeća Dpa.

Rusija istodobno nije vratila stotine zrakoplova koje je uzela u najam od inozemnih vlasnika, što u praksi eliminira rusku potražnju za Airbusovim i Boeingovim zrakoplovima.

Za razliku od Boeinga, europski Airbus predviđa veću potrebu za novim zrakoplovima u sljedećih 20 godina no što je bio predvidio u prijašnjoj procjeni.

U najnovijim tržišnim projekcijama, objavljenim prije nekoliko dana, predviđa globalnu prodaju 39.490 zrakoplova do 2041. godine - za 470 zrakoplova više nego u prošlogodišnjoj prognozi za razdoblje do 2040. godine, podsjeća Dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 10:50