SLATKE ŠTETOČINE

Bogat urod žireva američkim vjevericama dao ‘neviđenu energiju‘ i sada uništavaju sve pred sobom

"Ne možemo posaditi ni jedan tulipan a da ga one ne iskopaju. Jednostavno ne staju", rekao je jedan lokalac koji se našao na udaru
Ilustracija
 Gary W. Carter/Alamy/Profimedia

Hrastovi i bukve na području američke regije New England prošle su jeseni urodile kao rijetko dosad, točnije urod žireva je bio takav da su se vjeverice mogle pogostiti i ovog proljeća nakon što su se probudile iz zimskog sna.

Associated Press piše da su se vjeverice toliko najele da sada izluđuju lokalno stanovništvo. Trče amo-tamo, kopaju rupe u vrtovima te tunele pod okućnicama i tratinama.

Shevenell Webb, biologinja specijalizirana za male sisavce pri Ministarstvu za kontinentalno ribarstvo i divljač savezne države Maine rekla je da obilje hrane dovelo i da porasta broja jedinki.

"Slatke su. Zabavno ih je promatrati kada u šumi trče okolo, kao da se igraju skrivača", rekla je Webb te dodala da su ove vjeverice, koje inače pripadaju vrsti podzemnih vjeverica, poznate po karakterističnom glasanju. Glasanju koje se ne čuje kada su im obrazi puni žireva i drugih srodnih plodova.

Webb, međutim, kaže da te "slatkice" mogu biti iznimno destruktivne. "Svojim kopanjem i rudarenjem mogu uništiti vrtove i tratine, a mogu ući u domove ljudi", pojasnila je.

"Moja obitelj u vrtu ne može posaditi ni jedan tulipan a da ga one ne iskopaju", rekao je Steven Parren, voditelj programa za održavanje raznovrsnosti divljači pri Ministarstvu ribarstva i divljači savezne države Vermont. "Jednostavno ne staju."

Jedno od područja koje nadgleda bilo je toliko bogato žirevima da ih je ostalo i nakon što su ih vjeverice spremile u svoje zimske smočnice. Kada je došlo proljeće, još ih je bilo tamo. Parren je rekao da na tom području sada zna viđati i zečeve te razne vrste miševa.

Lokalno se stanovništvo, međutim, ne mora brinuti. Populacije malih sisavaca znaju naglo narasti, ali i naglo pasti. Webb kaže da je to za njih realnost, budući da su na dnu hranidbenog lanca. "Nemaju oni uvijek dovoljno hrane, a i oni su sami hrana sovama, jastrebima, zmijama, lisicama i rakunima. Čak i ako ne skončaju prije vremena, vjeverice žive svega tri godine", dodala je Webb.

Mnogi žitelji New Englanda sjećaju se da je populacija vjeverica drastično narasla i 2018. godine. "Tako što nismo nikada vidjeli. To se događa jednom u životu", rekla je Webb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:39