SIT GLADNOM NE VJERUJE

BOGATI AMERIKANCI ZAVIDE SIROMAŠNIMA 'Njima je lako, jer dobivaju pomoć države bez da išta moraju raditi'

Više od 60 posto imućnih smatra da si država ne može priuštiti da čini više za potrebite, dok isto toliki postotak onih koji se muče da skrpaju kraj s krajem kažu da bi država trebala učiniti više
 Ranko Šuvar/CROPIX

Društvena podjela između bogatih i siromašnih u Sjedinjenim Američkim Državama veća je nego ikada u povijesti. Ne radi se samo u nepremostivoj razlici u prihodima već i u posvemašnjem udaljavanju ovih slojeva društva po pitanju međusobnog razumijevanju njihovih potreba.

O tome najbolje svjedoči novo istraživanje koje je proveo Pew Research Center, kako prenosi CNN, prema kojem 54 posto od onih koji su financijski najbolje osigurani vjeruju da je "siromašnima danas lako jer mogu dobiti državnu pomoć bez da išta moraju raditi zauzvrat".

Samo 36 posto najbogatijih misli da siromašni imaju težak život jer im državna pomoć nije dovoljna za pristojan život.

Bogati i siromašni imaju potpuno suprotne stavove prema ulozi države: više od 60 posto imućnih smatra da si država ne može priuštiti da čini više za potrebite, dok isto toliki postotak onih koji se muče da skrpaju kraj s krajem kažu da bi država trebala učiniti više, pa i po cijenu daljnjeg zaduživanja.

Bogata i siromašna Amerika ne slaže se ni po pitanju imigranata. Oko 65 posto bogatih smatra da imigranti jačaju zemlju svojih napornih radom i talentom, dok je broj siromašnih koji misle isto ipak nešto manji - 51 posto. Čak 44 posto ispitanika s niskim prihodima tvrdi da imigranti negativno utječu na SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:47