PRIPREME NA ISLANDU

Bogati gradić u strahu od nadolazeće kataklizme: ‘Možete ju usmjeriti, ali ne i zaustaviti‘

Posljednja velika erupcija na Islandu dogodila se 2010. kad je vulkan Eyjafjallajokull eruptirao nekoliko puta

Grindavik

 Sergei Gapon/Anadolu Via Afp

Islandske vlasti počele su s gradnjom zemljanih zidova oko grada Grindavika i obližnje elektrane kako bi preusmjerili tokove lave ako dođe do dugo očekivane erupcije vulkana, piše Newsweek.

Meteorološki ured najavio je da postoji značajna vjerojatnost erupcije te da će loše vrijeme u sljedećih nekoliko dana otežati praćenje situacije. Znanstvenici prate povećanu tektonsku aktivnost od 10. studenog kad se dogodio potres magnitude 4,1 praćen manjim potresima. Od tada se dnevno događa između 1500 i 1800 potresa, a tlo se zbog utjecaja magme podiglo za čak tri centimetra.

U nedjelju su na društvenim mrežama objavljene snimke dronom koje prikazuju kamione i bagere kako grade nasip u predgrađu obalnog ribarskog gradića iz kojeg je prošlog tjedna evakuirano oko 3400 ljudi. Čini se da je Grindavik najbliži okomitoj intruziji i strahuje se da bi magma mogla poteći prema gradu u slučaju erupcije.

- Lavu možete usmjeriti, ali je ne možete zaustaviti. Jedino rješenje je napraviti lijevak koji će odvoditi lavu, rekao je Jon Thor Viglundsson iz islandske agencije za civilnu obranu za Sky News.

Andrew Hooper, geofizičar sa Sveučilišta u Leedsu, tvrdi da bi se erupcija mogla dogoditi unutar samog grada pa bi pepeo i lava predstavljali izravnu prijetnju. Područje na kojem se očekuje lava nalazi se neposredno uz grad, no postoji i mogućnost da će teći prema Svartsengiju u kojem se nalazi geotermalna elektrana.

image

Grindavik

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

Gradnja nasipa oko elektrane također je u tijeku, potvrdili su dužnosnici prošli tjedan te se nadaju da erupcija neće poremetiti opskrbu električnom energijom za ostatak Islanda, uključujući glavni grad Reykjavik. Državna televizija RUV u nedjelju je izvijestila da je izgrađeno 60 posto zidova za zaštitu elektrane zajedno s kanalima za usmjeravanje lave prema moru.

- Pepeo će vjerojatno biti lokalna pojava u blizini eruptivnog otvora, podzemni vertikalni sloj magme dovoljno je udaljen od Svartsengija tako da to ne bi trebalo biti problem. S druge strane, tokovi lave nastali erupcijom mogli bi teći kilometrima i doći do Svartsengija koji zid štiti od prijetnje, rekao je geofizičar.

Posljednja velika erupcija na Islandu dogodila se 2010. kad je vulkan Eyjafjallajokull eruptirao nekoliko puta. Tad se golemi oblak pepela proširio nad Europom i Sjevernom Amerikom što je dovelo do ozbiljnih poremećaja u zračnom prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:39