MOĆNA FLOTA

Bogati istočni grad-država jača svoje zračne snage: ‘S ovim strojevima ulazimo u prvu ligu‘

Uz već naručene borbene avione F-35B, Singapur nadopunjava svoju flotu s još osam zrakoplova pete generacije F-35A

Borbeni avion F-35

 /News Images/ddp Usa/profimed/news Images/ddp Usa/profimed

Zračne snage Republike Singapur (RSAF) nabavit će osam borbenih zrakoplova F-35A, nadopunjujući tako prethodno najavljenu kupnju 12 komada F-35B, izjavio je tamošnji ministar obrane Ng Eng Hen.

Ova odluka dolazi nakon što su se ti stealth zrakoplovi pete generacije proizvođača Lockheed Martina dokazali na bojnom polju, rekao je Ng tijekom rasprave o proračunu ministarstva obrane u srijedu. Osam letjelica trebalo bi stići do kraja desetljeća, prenosi The Strait Times.

Ova objava dolazi nakon odluke ministarstva iz prošle godine da kupi osam F-35B, nakon prvotne kupnje četiri F-35B 2020. godine. Ove dvije varijante zrakoplova F-35 imaju različite sposobnosti koje će dodatno ojačati sposobnosti RSAF-a, rekao je Ng u parlamentu.

"F-35A dizajnirani su za veću izdržljivost - imaju sposobnost nošenja tereta većeg kapaciteta", rekao je. "Oni nadopunjuju mogućnost kratkog polijetanja i vertikalnog slijetanja F-35B... što pruža veću operativnu fleksibilnost", dodao je, pri čemu treba napomenuti da ovaj prenapučeni otočni grad-država ima izuzetno ograničene kopnene prostorne kapacitete.

Ng je istaknuo da je više od 900 F-35 letjelo u operacijama diljem svijeta, koje su uključivale napade na Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIL) u Iraku i Siriji na Bliskom istoku, te izviđačke misije za lociranje i identifikaciju lokacija za rakete zemlja-zrak ruskih jedinica u Ukrajini.

Uspješnost letjelice na bojnom polju potaknula je još nekoliko zemalja, poput Švicarske i Njemačke, da se uključe u program, dok su postojeći kupci poput Južne Koreje, Japana i Velike Britanije finalizirali dodatne narudžbe.

S blizu 2500 naručenih F-35 na globalnoj razini, situacija s proizvodnjom i isporukom je dobra, a cijena je sada konkurentnija, usporediva s Boeingovim F-15, istaknuo je Ng.

Zamjena za zastarjele F-16

Dok singapursko ministarstvo nije otkrilo koliko će koštati osam F-35A, brojke koje su objavile SAD pokazuju da će u najnovijoj proizvodnoj seriji svaki F-35A koštati 82,5 milijuna američkih dolara (111 milijuna singapurskih dolara), dok jedan F-35B košta 109 milijuna američkih dolara.

Ng je istaknuo da će ministarstvo obrane i Oružane snage Singapura (SAF) možda morati uskratiti prioritet finalizacije drugih projekata kako bi se iskoristila ova odlična šansa za nabavku. "Napravili smo naše izračune i mislimo da je ovo najbolje vrijeme za naručivanje F-35A", rekao je Ng. Dodao je da će, kada postanu operativni, borbeni zrakoplovi F35 uvesti RSAF "u prvu ligu".

image

Borbeni zrakoplov F-35B ima sposobnost vertikalnom polijetanja i slijetanja

Masanobu Nakatsukasa/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Isporuka prva četiri F-35B očekuje se 2026., a ostalih osam 2028. godine.

Flota od 20 zrakoplova F-35 zamijeniti će RSAF-ove zastarjele zrakoplove F-16, koji su u službi od 1998. godine, a postupno su bili unaprjeđivani modernim senzorima i oružjem kako bi bili operativno spremni do sredine 2030-ih.

Zajedno s F-15SG, koji su postigli punu operativnu sposobnost 2013. godine, zračne snage Singapura će raspolagati flotom koja je sposobna izvršiti niz misija potrebnih za obranu singapurskog neba, rekao je Ng. "Ovo će biti sposobna zračna snaga, prije svega za zaštitu našeg neba".

Prednosti borbenog zrakoplova F-35:

- Teško uočljiva stealth tehnologija: Oblik zrakoplova, smanjeni termički potpis motora i ugrađeni senzori pridonose jedinstvenim stealth performansama

- Mogućnosti mrežnih operacija: F-35 može neprimjetno dijeliti svoj uvid na bojno polje s drugim umreženim kopnenim, pomorskim i zračnim sredstvima

- Paket senzora i fuzioniranost: Napredna fuzioniranost različitih senzora stvara integriranu sliku bojnog polja i omogućuje pilotu praćenje neprijateljskih snaga i ometanje napada

- Oružane sposobnosti: Unutarnji prostori za oružje znače da F-35 može nositi projektile uz zadržavanje skrivenosti ili biti opremljen s gotovo četiri puta većom vatrenom moći ako tajnost nije potrebna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:55