TREBA SREZATI DEFICIT

BOGATI IZVOZNICI NAFTE U VELIKIM PROBLEMIMA Trošili kao pijani milijarderi pa sad traže prvi kredit u deset godina!

 Reuters

Saudijska Arabija traži bankovni zajam u iznosu od šest do osam milijardi dolara za potrebe pokrića rekordnog manjka u proračunu povezanog s niskim cijenama nafte, što bi bilo prvo značajnije inozemno zaduživanje toga kraljevstva u više od deset godina, kazali su dobro upućeni izvori u ekskluzivnoj izjavi za Reuters.

Službeni Rijad uputio je zahtjev zajmodavcima da podastru prijedloge za odobrenje zajma u navedenom iznosu s rokom otplate od pet godina, uz mogućnost povećanja njegova iznosa, kazali su izvori, koji su željeli ostati neimenovani jer javnost nije upoznata s tim planom.

Reuters napominje da u saudijskom ministarstvu financija i središnjoj banci nisu odgovarali na pozive kojima se željelo dobiti komentar tih informacija.

Prošli tjedan Reuters je objavio da je Saudijska Arabija banke zamolila da razmotre mogućnost odobrenja međunarodnog zajma, no pojedinosti vezane uz iznose i rok dospijeća nisu bile iznesene.

Proračunski manjak kraljevstva lani je dosegnuo gotovo 100 milijardi dolara. Vlada u Rijadu trenutno ga nastoji smanjiti prodajom ogromne imovine u inozemstvu i izdanjem obveznica za domaće tržište. Nastavi li se prodaja dosadašnjim tempom, inozemna će imovina potrajati još samo nekoliko godina, dok su izdanja obveznica već počela ograničavati likvidnost u bankarskom sustavu.

Analitičari kažu da bi zaduživanje vlada šest bogatih izvoznika nafte iz područja Perzijskog zaljeva ove godine moglo dosegnuti ukupno 20 milijardi dolara pa i više od toga, što je značajan zaokret u odnosu na prethodne godine kada je ta regija imala viškove i posuđivala ostatku svijeta.

Uz Saudijsku Arabiju, toj skupini zemalja pripadaju i Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Sve su te zemlje već uvele programe zaduživanja zbog niskih cijena nafte ili se spremaju to učiniti. Očekuje se da bi se pojačano u inozemstvu mogle početi zaduživati i kompanije u području Perzijskog zaljeva, s obzirom na sve oskudniju ponudu novca u matičnim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:55