BIVŠI KOMANDOS

‘Bojim se da Ukrajinci nisu ti koji razaraju ruske baze, mislim da znam tko stoji iza toga‘

CIA je odmah odbacila sve tvrdnje novinara i bivšeg komandosa Jacka Murphya, kako je ona odgovorna za eksplozije na ruskom tlu

Eksplozija plinovoda u Rusiji

 East2west News/Willwest News/Profimedia

CIA navodno surađuje sa špijunskim službama država članica NATO-a i zajedno izvode sabotaže diljem Rusije. Upravo su takve operacije uzrok neriješenih eksplozija i požara koji su posljednjih mjeseci snašli strateške ruske objekte, kaže Amerikanac Jack Murphy, nekoć komandos, danas istraživački novinar.

- No i neke europske obavještajne službe imaju svoje operativce u Rusiji koji tamo stvaraju kaos i to čine bez pomoći CIA-e‘, napisao je Murphy na svojoj web stranici.

image

Jack Murphy

East2west News/Willwest News/Profimedia

Murphyeve tvrdnje uslijedile su nakon što je vatra zahvatila trgovački centar u regiji Krasnodar, u južnoj Rusiji. Prije toga, naftna i plinska postrojenja, željeznice, skladišta goriva, elektrane i trgovački centri bili su poprišta misterioznih eksplozija,

‘U operaciju su uključene ćelije spavaća koje je nakon dugo vremena aktivirala saveznička špijunska služba kako bi spriječila invaziju Moskve na Ukrajinu, vodeći tajni rat iza ruskih linija. Operativci su se za to pripremali godinama. Upravo te ćelije stoje iza nerazjašnjenih eksplozija i drugih ‘nesreća‘ koje su snašle ruski vojnoindustrijski kompleks nakon invaziju na Ukrajinu u veljači‘, ustvrdio je Murphy.

Citirao je i anonimne američke izvore uključujući tri bivša obavještajna i dva vojna dužnosnika, te jedan izvor ‘koji je bio obaviješten o operaciji‘.

CIA je odmah odbacila sve Murphyeve tvrdnje.

‘Nijedan američki dužnosnik nije bio uključen u terenski rad, ali je saveznička obavještajna služba koordinirala napade, a odobrio ih je američki predsjednik Joe Biden. Zapovjedništvo i kontrola nad operacijom u nadležnosti je CIA-e iz pravnih razloga. Američki saveznici, uključujući naravno i Ukrajince, biraju operacije, budući da njihovi ljudi preuzimaju rizik‘, napisao je Murphy.

Podsjetimo, 19. studenoga eksplodirao je glavni plinovod koji pripada tvrtki Gazprom Transgaz SPB- u Lenjingradskoj regiji, u blizini St Petersburga. Na Badnjak je pak eksplodiralo veliko skladište koje pripada Sveruskom institutu u Moskvi. Najveći dioničar ovog istraživačkog instituta je Rostec, ruski državni obrambeni konglomerat na čijem je čelu kolega Vladimira Putina iz vremena dok je bio špijun KGB-a, Sergej Čemezov. Riječ je o institutu zaduženom za razvoj, proizvodnju i izvoz visoke tehnologije, uključujući i vojne potrebe.

U petak je pak požar zahvatio vojnu bazu u Moskvi i bjesnio je više od četiri sata, samo dan nakon misterioznog požara na jedinom Putinovom nosaču zrakoplova. Prije toga zabilježene su i dvije eksplozije i veliki požari na ključnim energetskim postrojenjima u regiji Irkutsk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:01