RADIKALNA SKUPINA

Boko Haram kontrolira 25 gradova na sjeveroistoku Nigerije

A screengrab taken on July 13, 2014 from a video released by the Nigerian Islamist extremist group Boko Haram and obtained by AFP shows the leader of the Nigerian Islamist extremist group Boko Haram, Abubakar Shekau (C). The head of Nigeria's Boko Haram Islamists, Abubakar Shekau, has voiced support for the extremist Sunni Islamic State (IS) militant group, which has taken over large swathes of Iraq and Syria, in a new video seen on July 13. AFP PHOTO / BOKO HARAMRESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOKO HARAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 HO/AFP

LAGOS - Islamisti skupine Boko Harama preuzeli su nadzor nad barem 25 gradova na sjeveroistoku Nigerije, rekao je katolički biskup na tom području, zabrinut zbog naglog pogoršanja sigurnosnog stanja.

Po riječima biskupa Olivera Dashea, u zadnjih mjesec dana u ruke pobunjenika je palo deset gradova u državi Yobeu, isto toliko u državi Bornu i pet u Adamawi. Pobunjenici tvrde da su na tom području uspostavili kalifat.

Nigeriji je potrebna međunarodna pomoć u rješavanju tog problema, rekao je Dashe koji je u srijedu dao izjavu na konferenciji nigerijskih katoličkih biskupa u Warriju, u delti Nigera, na jugu zemlje.

"Kao država gotovo smo izgubili tu bitku", ocijenio je Dashe.

"Što se prije ujedinimo kao Nigerijci, bez obzira na vjeru, narodnost te regionalne, kulturne i ideološke razlike, to bolje za nas", istaknuo je.

Nigerijska vlada zasad niječe da je u sukobu s Boko Haramom izgubila kontrolu nad dijelom teritorija i ocjenjuje izjavu Abubakara Shekaua, vođe islamističke skupine, po kojoj su gradovi zauzeti prošli mjesec uključeni u kalifat, "besmislicom".

Veoma je teško neovisno provjeriti jesu li pobunjenici doista zauzeli sela i gradove na tom području s kojim je gotovo nemoguće stupiti u telefonsku vezu. Većina informacija dolazi od stanovnika koji su u tisućama izbjegli iz svojih domova u druge gradove.

Nigerijska vojska je početkom rujna priznala da pobuna Boko Harama prijeti nigerijskom suverenitetu. No tvrdi da je preuzela nadzor nad više gradova.

Biskup Dashe je optužio vladu za "gotovo potpunu pasivnost" u okolnostima sve veće nesigurnosti i za "ravnodušnost", dok se mladići nasilu vrbuju u islamističke skupine a žene se nasilu vjenčavaju za pobunjenike.

"Vlada (...) nas je razočarala, izgubili smo svako povjerenje u vladu i u naše čelnike", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 02:52