NADMOĆNA POBJEDA

Bolan gubitak za Starmera: Johnsonovi konzervativci pobijedili u utvrdi laburista

Nastavlja se trend koji je Johnson postavio na općim izborima 2019. godine kada je udario izravno u laburistička središta
Boris Johnson i Carrie Symonds 
 -/AFP

Konzervativna stranka Borisa Johnsona pobijedila je na izborima za člana parlamenta u gradu Hartlepoolu, višedesetljetnoj utvrdi laburista na sjeveru Engleske, čime se pojačava premijerov stisak na područjima koja tradicionalno podupiru oporbu.

Konzervativna kandidatkinja Jill Mortimer pobijedila je laburističku kandidatkinju s 15.529 glasova prema 8.589, osiguravajući ono što bi se prije manje od deset godina smatralo nemogućim podvigom uklanjanja glavne oporbene Laburističke stranke s jednog od njezinih središnjih uporišta u sjevernoj Engleskoj.

Nadmoćna pobjeda, koja Johnsonu daje još veću većinu u parlamentu, pojačat će pritisak na čelnika laburista Keira Starmera, suočenog s kritikama zbog neispunjenja obećanja da će oživjeti stranku nakon izborne katastrofe 2019. godine.

Rezultatom u Hartlepoolu nastavlja se trend koji je Johnson postavio na općim izborima 2019. godine kada je udario izravno u laburistička središta, takozvana područja Crvenog zida sjeverne i središnje Engleske, da bi osvojio dominantnu većinu u parlamentu.

Laburisti su pokušali upravljati očekivanjima u vezi s glasanjem, rekavši da će izbori u četvrtak biti teški u doba pandemije koronavirusa, koja je pojačala potporu vladi zahvaljujući brzom uvođenju cjepiva.

No, gubitak je bolan za Starmera, koji se borio da poveća svoju privlačnost biračkom tijelu, unatoč žestokim kritikama konzervativne vlade zbog početnog, tromog odgovora na krizu zbog covida-19 i mogućih sukoba interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 08:41