BURNO U CRNOJ GORI

Bolesnik Balkana koji može zaraziti cijelu regiju: ‘Rusi su preuzeli kontrolu o našoj sigurnosti‘

Neki tvrde da je Rusija nakon imenovanja u Ministarstvu obrane u potpunosti preuzela kontrolu nad sektorom sigurnosti u Crnoj Gori
Crna Gora
 Savo Prelevic/Afp/Profimedia

Ne smiruje se stanje u Crnoj Gori nakon što je prosrpska vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića preuzela vlast poslije prošloljetnih izbora. Ponovno su se uzburkale strasti. Stalno tinja i Crna Gora se pretvara u novog "bolesnika" Balkana koji može "zaraziti" cijelu regiju.

Naime, nakon najnovijih imenovanja u obavještajnoj zajednici te male zemlje, koja je prije oko tri godine postala članica NATO-a, neki tvrde da je Rusija nakon imenovanja u Obavještajno-sigurnosnom direktoratu Ministarstva obrane "u potpunosti preuzela kontrolu nad sektorom sigurnosti u Crnoj Gori", rekao je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

Nakon što je podgorička Pobjeda objavila da je Aleksandar Šaranović imenovan vršiteljem dužnosti direktora Obavještajno-sigurnosnog direktorata te da je major Ivica Simonović postavljen za glavnog inspektora OBS-a, a Radule Čović za njegova pomoćnika, rasplamsala se polemika u javnom prostoru Crne Gore.

Ruska škola

Procrnogorski mediji tvrde da je Simonović školovan u Rusiji, da je proruski orijentiran, što, navodno, niti ne skriva, a navode i da na svom mobitelu kao melodiju zvona koristi rusku himnu.

Zastupnik SDP-a Crne Gore Raško Konjević od premijera Krivokapića traži pojašnjenje o Čoviću za kojega se tvrdi da je, dok je bio u stožeru NATO-a u Poljskoj na pripremama za odlazak u misiju u Latviju, promptno vraćen u zemlju jer je počinio "teže prekršaje s dokumentima NATO-a".

Na tu primjedbu reagirao je na svom Twitteru Kentera koji piše "ne samo da je to točno, nego je to samo mali dio". "S današnjim imenovanjima u vojnoj službi možemo slobodno reći da je Rusija i u potpunosti preuzela kontrolu nas sektorom sigurnosti u Crnoj Gori! Svaka čast na izuzetno izvedenoj operaciji ambasadi Rusije u Crnoj Gori i Kremlju", napisao je Kentera na Twitteru.

I gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kaže kako zahvaljujući tim najnovijim kadrovskim rješenjima "naše prozapadne vlade - proruski elementi već kontroliraju najosjetljiviji dio Ministarstva obrane".

I NATO prati situaciju

Nedavno su i neki zapadni mediji, poput BBC-ja, pisali o promjeni u Crnoj Gori, navodeći da su "prijatelji Rusije sada u uredima NATO-a". Očito su i u NATO-u naćulili uši jer iz Bruxellesa poručuju kako se nadaju da neće biti problema, ali ih ne isključuju u odnosima s novim vlastima u Crnoj Gori.

Podsjetimo da su neke danas vladajuće političke opcije u svojoj predizbornoj agendi navodile istupanje Crne Gore iz NATO-a, iako su premijer Krivokapić i, pogotovo, potpredsjednik vlade Dritan Abazović navodili da će Podgorica biti dosljedna u ispunjavanju međunarodnih obveza i sporazuma.

Neki analitičari smatraju da će Crna Gora sada biti pod posebnim povećalom NATO-a kako obavještajna prepiska, koja "kruži" među članicama Saveza, ne bi završavala na stolu u ruskom Ministarstvu obrane, a pogotovo oni dokumenti koje se tiču njihove djelatnosti u regiji. Podsjetimo da su, osim BiH i Srbije, sve druge zemlje šire regije, na Jadranu, članice NATO-a, poput Albanije i Hrvatske s kojima Crna Gora graniči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:33