DRAMA U KINI

Bolnice i krematoriji zatrpani, no vlasti tvrde: ‘Nije zabilježena ni jedna smrt od korone!‘

Vlasti su bez najave ukinule većinu mjera početkom prosinca kako bi umirile stanovništvo ogorčeno dvogodišnjim stanjem zaključavanja
 Str/Afp

Kina nije prijavila u srijedu nijednu novu smrt povezanu s covidom-19 pošto je početkom prosinca promijenila metodologiju praćenja zaraženih i oboljelih u vrijeme kada se suočava s novim epidemijskim valom.

Od 2020. Kina je stanovništvu nametala krajnje stroge sanitarne mjere u ime politike "nulte stope covida" kojom je štitila najranjivije skupine i one koje nisu bile dovoljno cijepljene.

No vlasti su bez najave ukinule većinu mjera početkom prosinca kako bi umirile stanovništvo ogorčeno dvogodišnjim stanjem zaključavanja što se odrazilo i na gospodarstvo, a okidač je bila smrtnost u požaru iz kojega nisu mogli izbaviti žrtve upravo zbog nesmiljenih ograničenja.

Broj zaraženih od tada je eksplodirao pa se strahuje da je smrtnost izazvana covidom jako visoka u starijoj populaciji koja je posebno ranjiva.

Vlasti su u utorak objavile da će samo osobe koje su umrle od respiratorne insuficijencije izravno povezane s covidom biti uključene u statističke podatke umrlih od te bolesti.

"Nakon zaraze varijantom omikronom, glavni uzročnik smrti (pacijenata) su druge bolesti", rekao je u utorak Wang Guiqiang, pročelnik za zdravstvo u gradsko vijeću Pekinga.

"Samo malen broj ljudi umire izravno od posljedica respiratorne insuficijencije izazvane covidom", rekao je.

Prema svjedočanstvima što ih je prikupila agencija AFP, krematoriji rade otežano, iako nije utvrđena nikakva službena veza s tom situacijom i covidom.

Pojedine bolnice pretrpane su, a lijekovi protiv gripe postaju nedostupni u ljekarnama zbog povećane potražnje u vrijeme kada se Kina uči živjeti s virusom.

Prema službenim podacima, samo je sedam pacijenata umrlo od covida otkako su ukinuta ograničenja početkom prosinca.

Sjedinjene Države objavile su u utorak da su spremne isporučiti cjepiva protiv covida Kini.

"U interesu je međunarodne zajednice da kolektivno pomognemo Kini da održi epidemiju pod konrolom", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 12:51