COVID-19 U BRAZILU

BOLNICE U SAO PAULU NA RUBU KOLAPSA Kroz dva tjedna mogle bi ostati bez kapaciteta: 'Igra se ruski rulet s ljudskim životima'

 
medicinsko osoblje u Brazilu odaje počast kolegama preminulima od koronavirusa
 AFP

Gradonačelnik najvećeg brazilskog grada Sao Paula rekao je da bi se zdravstveni sustav mogao urušiti kako raste potreba za krevetima u bolnicama zbog virusa COVID-19, piše u ponedjeljak BBC.

Bruno Covas izjavio je da su gradske bolnice dostigle 90 posto popunjenosti i mogle bi kroz dva tjedna ostati bez kapaciteta.

Optužio je one koji igraju "ruski rulet" s ljudskim životima. Inače, Sao Paulo jedna je od najpogođenijih regija u zemlji s dosad gotovo 3000 umrlih.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro doživljava brojne kritike i u zemlji i inozemstvu zbog načina na koji vodi zdravstvenu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa. On se ponovno suprotstavio zdravstvenom savjetu o održavanju fizičke udaljenosti, pozirajući pred kamerama s pristašama i djecom u Braziliji.

U subotu je Brazil po broju zaraženih prestigao Španjolsku i Italiju te došao na četvrto mjesto u svijetu, a u ponedjeljak se ubrzano približava i Velikoj Britaniji ispred koje su još samo SAD s najviše inficiranih u svijetu te Rusija na drugom mjestu.

Brazil ima ukupno 241.000 zaraženih te više od 16.000 umrlih.

Covas je rekao da je u pregovorima s guvernerima saveznih država o uvođenju stroge karantene kako bi se spriječila situacija prebukiranosti bolnica.

Pozvao je ljude da ostanu u svojim domovima te naglasio da Sao Paulo treba "još više usporiti" kako bi se zauzdala zaraza.

- Teško je vjerovati da je nekima draže da se stanovništvo izloži ruskom ruletu - naglasio je.

May 12, 2020: About 50 essential health professionals stopped their activities to protest with balloons in front of the University Hospital of Sao Paulo. The protesters, in addition to holding black and white balloons, wore vests with black crosses and walked around the hospital., Image: 518854252, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dario Oliveira / Zuma Press / Profimedia
Dario Oliveira / Zuma Press / Profimedia
prosvjed zdravstvenih radnika u Brazilu

Sao Paulo ima oko 12 milijuna stanovnika, a službene brojke pokazuju da većina stanovnika ignorira preporuke o održavanju fizičke udaljenosti. Al nije pogođen samo Sao Paulo. Države u Amazoniji imaju više od 20.300 prijavljenih slučajeva. Zdravstveni sustav u Manausu je zatrpan, a umrli se pokapaju u masovne grobnice.

Rio de Janeiro ima drugi najviši broj mrtvih nakon Sao Paula i liječnici također upozoravaju da bi moglo doći do manjka kreveta u jedinicama intenzivne skrbi.

Bolsonaro se pak nastavlja suprotstavljati mjerama te tvrdi da će one uništiti ekonomiju.

U ožujku je u govoru gradonačelnicima i guvernerima odbacio restrikcije: "Naši životi moraju se nastaviti. Moraju se sačuvati radna mjesta. Moramo se vratiti normalnom životu".

Prošli tjedan brazilski ministar zdravstva Nelson Teich dao je ostavku nakon manje od mjesec dana na funkciji. Odstupio je nakon što je javno kritizirao Bolsonarov dekret kojim se dopušta otvaranje fitness centara i kozmetičkih salona.

Njegov je prethodnik smijenjen također nakon neslaganja s Bolsonarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:25