24 H KASNIJE U KOLICIMA

‘Bolovi su bili neizdrživi, doktorica mi je rekla da je to ‘zbog lijenosti‘. Da nisam bila uporna, sad bih bila mrtva‘

Njoj su se simptomi samo pogoršavali te je završila u invalidskim kolicima samo 24 sata kasnije

Ilustrativna fotografija

 Rasid Necati Aslim/ANADOLU AGENCY/Anadolu via AFP

Agentica za nekretnine Maela Penney tvrdi da je mogla umrijeti nakon što joj je rečeno da su joj bolovi u nozi posljedica toga što je ‘lijena studentica‘. 22-godišnjakinja iz Cornwalla hitno je zakazala liječnički pregled u listopadu 2019. zbog velikih bolova, no medicinska sestra poslala ju je kući s lijekovima protiv bolova rekavši joj da samo "predugo leži u krevetu".

No njoj su se simptomi samo pogoršavali te je završila u invalidskim kolicima samo 24 sata kasnije. Tek tijekom drugog pregleda, medicinska sestra joj je dijagnosticirala duboku vensku trombozu i savjetovala joj da ode na hitnu.

Bol se, inače, javlja kada se u veni, najčešće u nozi, stvori ugrušak. Ti ugrušci mogu biti opasni po život ako se blokira dotok krvi u pluća, što je medicinski poznato kao plućna embolija. Važno je naglasiti da je najčešći tip plućnog ugruška tromb koji je obično potekao iz vene u nozi ili zdjelici.

Pretragama je utvrđeno sljedećeg dana da je nesretna pacijentica imala šest ugrušaka, a neki od njih bili su "veličine novčića od 50 penija".

"Počela sam osjećati jake bolove u kuku. Bilo je bolno i cijele noći nisam mogla ni oka sklopiti. U tom trenutku nisam mislila da je nešto ozbiljno. Ujutro sam nazvala liječnike i objasnila im svoju agoniju. Tada nisam mogla dobro hodati, ali sam još uvijek mogla hodati. Djed je išao sa mnom i pomogao mi da dođem do liječnika. Kad sam stigla tamo, vidjela me medicinska sestra. Pitala me jesam li aktivna i u to vrijeme baš i nisam bila jer sam imala puno obaveza na fakultetu. Rekla je da provođenje previše vremena u krevetu može uzrokovati grčenje mišića. U biti mi je govorila da sam lijena studentica koja ne vježba dovoljno i predugo ostaje u krevetu", ispričala je Penney za Daily Mail.

Nakon što je bila na hitnoj, također je dobila injekcije za razrjeđivanje krvi prije nego što je odvedena u operacijsku salu gdje su joj uklonili ugruške. Nekoliko dana kasnije imala je drugu operaciju ugradnje stenta u nogu.

Lijekove za razrjeđivanje krvi morat će uzimati do kraja života kako bi smanjila rizik od daljnjih ugrušaka.

"Vjerojatno bih bila mrtva da nisam inzistirala na pregledu. Bila sam na skeniranju prije nego što su mi riješili ugruške i svi su vodili do glavne srčane arterije. Bilo je samo pitanje vremena, moglo je doći do najgoreg samo da sam ostala kod kuće", objašnjava.

Istraživanja pokazuju, navodi Daily Mail, da se 40 posto pacijenata koji su preminuli od posljedica plućne embolije žalilo na mučne simptome tjednima prije smrti.

Simptomi plućne embolije ovise o tome koliko je i koje su krvne žile u plućima zahvaćene. Uobičajeni simptomi uključuju kratkoću daha, bol u prsima i nesvjesticu, u najgorem slučaju.

Penney je izjavila da je izgubila povjerenje u medicinske stručnjake te je pozvala druge ljude da potraže drugo mišljenje "ako znaju da nešto nije u redu".

"Razočarana sam što medicinska sestra nije uočila znakove jer sada, gledajući unatrag, bilo je očito u čemu je problem. Nakon što se to dogodilo, osjećam da sam izgubila povjerenje u medicinske stručnjake. Ako mogu izbjeći odlazak liječnicima, bome ću to i napraviti. Ako nešto nije u redu, ne bih prihvatila njihov odgovor da nije ništa ozbiljno, ako osjećam da nije tako. Zamolila bih za drugo mišljenje i navaljivala jer i sama znam kad nešto nije kako treba. Poručujem i drugima da ne prihvaćaju samo prvi odgovor ako nisu zadovoljni njime. Ja sam znala da nešto nije u redu. U ovakvim situacijama treba biti uporan, pogotovo ako će vam to spasiti život", dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:18