SAMIT AMERIKA

Bolsonaro i Biden sastali se prvi put: ‘Povremeno smo se distancirali zbog pitanja ideologije‘

Dvojica čelnika dogovorila su da će zajednički raditi na sprječavanju daljnjeg krčenja šuma Amazone

Joe Biden i Jair Bolsonaro 

 Jim Watson/Afp

Brazil i Sjedinjene Države trebali bi uspostaviti bolje odnose nakon što su se dvije zemlje udaljile iz ideoloških razloga, rekao je u četvrtak desničarski predsjednik Brazila Jair Bolsonaro na prvom službenom sastanku s američkim kolegom Joeom Bidenom.

Na brzinu dogovoreni sastanak između dvojice čelnika uslijedio je na američku inicijativu dok Washington pokušava učiniti vidljivijim Samit Amerika koji je potresen djelomičnim bojkotom. Populist Bolsonaro je poznat kao obožavatelj Bidenovog republikanskog suparnika na izborima, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Dvojica čelnika sjedila su u malo razmaknutim foteljama dok su novinari ulazili u prostoriju, a činilo se da izbjegavaju kontakt očima dok su razgovarali preko prevoditelja tijekom sastanka na marginama samita koji se održava u Los Angelesu.

"Imamo veliki interes da se približimo SAD-u", rekao je Bolsonaro, koji je, poput Bidena, uglavnom gledao ravno naprijed dok je njegov kolega govorio. "Povremeno smo se distancirali zbog pitanja ideologije. Ali siguran sam da od našeg dolaska u brazilsku vladu nikada nismo imali veće prilike zbog afiniteta koje naše vlade imaju", rekao je Bolsonaro.

U sažetku Bijele kuće objavljenom nakon sastanka navodi se da su se dvojica čelnika dogovorila zajednički raditi na sprječavanju daljnjeg krčenja šuma Amazone.

Pitanja o osnovanosti sastanka intenzivirala su se nakon što je Bolsonaro u utorak ponovno hvalio Trumpa i nazvao Bidenov izbor "sumnjivim" kao odjek Trumpovih neutemeljenih optužbi.

Biden je nastojao iskoristiti regionalni samit da popravi odnose s nekolicinom latinoameričkih zemalja ugrožene tijekom Trumpove ere te da se suprotstavi rastućem utjecaju Kine u regiji.

Međutim, njegova odluka da isključi američke protivnike Kubu, Nikaragvu i Venezuelu na temelju toga što nisu demokratske zemlje, potaknula je kritike i djelomični bojkot nekih latinoameričkih saveznika tih triju država.

U međuvremenu, za Bolsonara je sastanak bio prilika da poboljša svoj imidž dok ulazi u tešku predizbornu kampanju.

Osim što podržava Trumpa, aktualni brazilski predsjednik također je izrazio sumnje u brazilski glasački sustav, nazivajući ga podložnim prijevari bez pružanja dokaza.

Njegovi pokušaji da diskreditira izbore u listopadu izazvali su bojazan da možda neće prihvatiti poraz. Visoki dužnosnici Bidenove administracije pozvali su Bolsonara da ne potkopava povjerenje u izborni proces.

Međutim, tijekom sastanka se činilo da je Bolsonaro sugerirao da će prihvatiti ishod izbora u Brazilu. "Mene je izabrala demokracija i siguran sam da će i to biti na demokratski način kada odem iz vlasti", rekao je.

Bolsonaro je također predložio suradnju s Washingtonom na izradi rješenja za ono što je nazvao "epizodom" Rusije i Ukrajine, misleći na invaziju Moskve na susjednu zemlju.

Dvojica čelnika dogovorila su "blisku koordinaciju" u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda oko ukrajinske krize, prema sažetku Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 19:01