EGZIL KOD ORLANDA

Bolsonaro nerede gledao s Floride, Biden pod sve većim pritiskom: ‘Potjeraj ga!‘

Bolsonaro je imao loš odnos s Bidenom, a nakon završetka mandata u Brazilu izgubio je pravnu zaštitu od kaznenog progona

Bolsonaru se sada vjerojatno ne žuri vratiti u Brazil gdje je optužen za poticanje nasilnog pokreta koji poriče rezultate izbora

 TÉRCIO TEIXEIRA/AFP

Nakon upada pobornika Jaira Bolsonara u državne institucije Brazila, loptica je na terenu Sjedinjenih Država kamo je bivši brazilski predsjednik otputovao dva dana prije isteka mandata 1. siječnja.

Predsjednika desnice koji je pokušao osvojiti drugi mandat 30. listopada no pobijedio ga je ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva, Bolsonaro je otputovao na Floridu i tako izbjegao primopredaju vlasti.

Za sobom je u Brazilu ostavio nasilni pokret pobornika koji ne vjeruju u izborni rezultat. Oni su u nedjelju, samo dva dana nakon obljetnice sličnih događaja u Washingtonu, kad su pobornici Donalda Trumpa upali u Kongres, u Brasiliji upali u predsjedničku palaču, Kongres i Vrhovni sud.

Američki predsjednik Joe Biden sada je pod pritiskom da izgna Bolsonara iz njegova samonametnutog egzila u predgrađu Orlanda.

„Bolsonaro ne bi trebao biti na Floridi“, rekao je kongresnik iz redova demokrata Joaquin Castro za CNN.

„SAD ne smije biti utočište za tog autoritarnog političara koji je potaknuo unutarnji terorizam u Brazilu. Treba ga vratiti u tu zemlju“.

Castro je dodao da je Bolsonaro, pobornik Trumpa, „inspirirao domaće teroriste po Trumpovu priručniku“.

Castro i slična mišljenja drugih u američkoj politici pokazuju da je pred Washingtonom velika odluka o budućnosti brazilskog političara.

Bolsonaro je imao loš odnos s Bidenom, a nakon završetka mandata u Brazilu izgubio je pravnu zaštitu od kaznenog progona. Istrage bi mogle dovesti do njegova uhićenja ili ga spriječiti da se ponovno kandidira, izvijestio je Reuters prošli tjedan. Protiv Bolsonara su se i prije vandalskih napada na brazilske institucije vodile četiri istrage.

John Feeley, koji je bio američki veleposlanik u Panami od 2016. do 2018. kada je ta srednjoamerička nacija tražila izručenje svog bivšeg predsjednika Ricarda Martinellija, rekao je da bi najizravnija prijetnja Bolsonaru bila ukidanje vize.

"Sjedinjene Države - ili bilo koja suverena nacija što se toga tiče - mogu izgnati stranca, čak i onog koji je legalno ušao s vizom, iz bilo kojeg razloga", rekao je Feeley.

"To je potpuno suverena odluka za koju nije potrebno nikakvo pravno obrazloženje."

Službenik američkog konzulata, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je Bolsonaro gotovo sigurno ušao s vizom A-1, rezerviranom za šefove država.

Obično se A-1 poništava pošto primatelj napusti dužnost, no s obzirom na to da je Bolsonaro napustio Brazil i ušao u Sjedinjene Države prije isteka mandata, službenik vjeruje da je njegov A-1 još bio aktivan.

Izvor naglašava i da ne postoji određeno vremensko ograničenje koliko dugo netko može ostati u Sjedinjenim Državama na temelju A-1.

"Nalazimo se na neistraženom terenu", rekao je dužnosnik. "Tko zna koliko dugo će ostati?"

Bolsonaru se sada vjerojatno ne žuri vratiti u Brazil gdje je optužen za poticanje nasilnog pokreta koji poriče rezultate izbora. U nedjelju je kazao kako je upad u institucije prešao granicu mirnog prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:27